Ohrid
0

Zlatko Miletić izabran za izvršnog direktora SEPCA-e

FENA
Zlatko Miletić
Zlatko Miletić
Redovna godišnja konferencija Asocijacije šefova policija zemalja jugoistočne Evrope - SEPCA održava se u Ohridu.

Prema usvojenom rasporedu, na konferenciji bit će razmatrani izvještaji o radu, finansijski izvještaji, te trogodišnja Strategija operativnog rada SEPCA-e.

Prvog radnog dana konferencije u Ohridu, na prijedlog Izvršnog odbora, jednoglasnom odlukom svih članova Asocijacije šefova policija zemalja JI Evrope, za izvršnog direktora SEPCA-e izabran je direktor Federalne uprave policije Zlatko Miletić.

Asocijacije šefova policija zemalja JI Evrope - SEPCA je nevladina organizacija i funkcionira na principima NVO-a, saopćeno je iz Federalne uprave policije.

Konferenciji prisustvuju i partneri SEPCA-e, predstavnici međunarodnih organizacija: Evropske komisije, Interpola, Europola, FBI-a, RCC-a Sarajevo, PSS-a Ljubljana, te SDC-a Švicarska, koji je ujedno i glavni finansijer SEPCA-e.

Skupu prisustvuju i visoki zvaničnici policija Italije i Austrije, zemalja koje su zainteresirane za članstvo u SEPCA-i.

Skup u Ohridu ujedno je i priprema za konferenciju o organiziranom kriminalu u JI Evropi – ''South East Europe Threat Assesment on Criminality (SEE-TAC)'', koja će u organizaciji Interpola i SEPCA-e biti održana od 14. do 16. decembra u Lionu.

Tim povodom razmatrana su pitanja donošenja godišnjeg Izvještaja o stanju borbe protiv organiziranog kriminala u JI Evropi, a s tim u vezi je dogovoreno da uvodničari na konferenciji SEE-TAC budu generalni sekretar Interpola Ronald K. Noble i direktor Federalne uprave policije Zlatko Miletić.