BiH
469

Zlatko Lagumdžija pozvao DF i Željka Komšića na ujedinjenje

Klix.ba
Predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija pozvao je Demokratsku frontu i Željka Komšića "da vide na koji način i kako mogu objediniti ideju socijaldemokratije u ovoj zemlji”.

Lagumdžija je u intervjuu za Radio Bosne i Hercegovine čestitao DF-u i Komšiću na izbornim rezultatima.

"Što se mene tiče, najpametnije mu je, i evo ovom prilikom pozivam DF i Željka Komšića da vidimo na koji način i kako možemo objediniti ideju socijaldemokratije u ovoj zemlji. Ali, imam samo jedan uslov - nemoj bit narandžast. Il' si crven ili nisi!", rekao je predsjednik SDP-a.

On je kazao da je razgovarao sa Mirom Lazovićm i Ivom Komšićem i pozvao ih "da idu u skladu sa onim što je SDP nudio na ovim izborima – ujedinjeni".

"SDP je ipak firma sa 105 godina tradicije. Ne možete vi iz epruvete napraviti neku novu ljevičarsku firmu", rekao je Lagumdžija i poručio onima koji ga prozivaju da je grobar socijaldemokratije da "sjašu" s takvih optužbi.

"Nek se uhvate objedinjavanja socijaldemokratije, jačanju socijaldemokratije”, rekao je Lagumdžija u intervjuu za BH Radio 1.

Komšić je prije dva dana na konferenciji za novinare govorio o ujedinjenju ljevice kazavši da se to mora desiti kad-tad, no ne pod svaku cijenu i ne sa svima.

Na pitanje da li je tačna priča da se stranke SDP, Unija socijaldemokrata BiH i DF ujedinjuju, odnosno da se ljevica ujedinjuje, Komšić je rekao da nije prisustvovao nikakvim sastancima u vezi s tim.

"Ujedinjenje ljevice se mora desiti kad-tad, ali ne ako tu priču vode neki korumpirani i kompromitovani kadrovi. Ljevica to ne može prirodno podnijeti, ona ne može voditi priču koju vodi desnica", kazao je.