Predstavljena nova knjiga
0

Život Sefera Halilovića iza zidina zatvora u Haagu

FENA
Knjiga, "Nije kriv-priča o montiranoj optužnici i haškom suđenju", autora Sefera Halilovića, predstavljena je večeras u Sarajevu.

O djelu, koje predstavlja autorovu osobnu ispovijest i svojevrsno svjedočanstvo o tome što se događalo bivšem komandantu Armije RBiH tokom šestogodišnjeg procesa pred Haškim tribunalom (ICTY), a čiji je epilog bila oslobađajuća presuda, govorili su promotori - bivša glasnogovornica haškog Tužiteljstva i novinarka Florence Hartmann, general Stjepan Šiber i brigadir Asim Džambasović.

Istaknuli su kako " Halilovićev slučaj" predstavlja primjer za to da se za pravdu i istinu treba i vrijedi boriti, te da su ove vrijednosti dostižne, bez obzira na visoku cijenu i sve teškoće koje na tom putu objektivno postoje.

Ukazali su na distinkciju između prava i pravde, ocjenivši kako ICTY u određenim slučajevima nije bio na očekivanom nivou.

Knjiga govori o samom procesu, odbrani optuženog, njegovom susretu s glavnom haškom tužiteljicom Carlom Del Ponte, ali oslikava i Halilovićev život iza zidina zatvora u Den Haagu.

Posebno upečatljivi su opisi susreta Sefera Halilovića s drugim "stanovnicima" Scheveningena poput Slobodana Miloševića, Vojislava Šešelja, Momčila Krajišnika i drugih protagonista agresije na BiH.

Halilović je prisjećajući se dana kada je stvarana multietnička Armije RBiH ukazao na moguće motive djelovanja protiv njega, te izrazio uvjerenje da će prave vrijednosti koje se vezuju za sudbinu BiH jednom biti valorizirane na pravi način, bez ideoloških i politikantskih primjesa.

Autor knjige poželio je da i Florence Hartmann, koju je ICTY nepravomoćno osudio, "radi nepoštivanja suda", odnosno otkrivanja tajnih podataka, također, doživi satisfakciju i da nakon žalbenog postupka bude oslobođena optužbi koje su joj stavljene na teret zbog njenog iskrenog zalaganja za istinu i pravdu.