Samohrane majke
0

Život sa 60 maraka u Republici Srpskoj

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Istraživanjem provedenim u nekoliko opština Udruženje samohranih roditelja Republike Srpske došlo je do podataka da većina samohranih roditelja, uglavnom majki, živi sa jednim ili dvoje djece, i to samo od dječijeg dodatka.

Remzija Spahić, predsjednik Udruženja, rekla je Srni da su od 500 anketiranih 72 posto nezaposleni, 21 posto zaposleni na određeno vrijeme, a osam posto radi privremene poslove. Oko 70 posto ispitanika živi samo od dječijeg doplatka, a 41 posto su podstanari.

Klasičan primjer je slučaj samohrane majke Slađane Kovačević iz Čajniča, koja se  nakon razvoda, sa dvoje djece, vratila se da živi kod majke. Nezaposlena je, obraćala se na nekoliko adresa za posao, ali nije bilo odgovora. 

"Uglavnom živimo od 60 maraka koje zaradim čisteći zajedničke prostorije u dvije etažne zajednice u Čajniču. Centru za socijalni rad obraćala sam se više puta, ali oni su mi rekli  da nemam pravo na stalnu novčanu pomoć", navodi Slađana.

Dodjeljivali su joj nekoliko puta jednokratnu novčanu pomoć, od koje je nabavila osnovne životne namirnice. Slađana, inače, ne dobija alimentaciju od bivšeg muža, jer je on nezaposlen, pa je sudska presuda za izdržavanje djece  samo mrtvo slovo na papiru.

Slađanina majka Lenka prima penziju od 190 maraka, što joj ne može pokriti ni troškove za lijekove. 

U Centru za socijalni rad kažu da Slađana ne može dobiti ni 41 marku socijalne pomoći!? Objašnjavaju da su samo dvije majke stekle uslove da primaju stalnu socijalni pomoć - koja se kreće od 32 do 49 maraka. Ostalima pomažu u  skladu sa raspoloživim finansijama, koje dobijaju iz opštinske kase.
Miodrag Perendija, direktor Centra, rekao je Srni  da su sve samohrane majke dobile po pet kubnih metara drva za  ogrev, kao i životne namirnice, te im dodjeljuju jednokratnu novčanu pomoć u skladu sa Zakonom o socijalnoj zaštiti Republike Srpske.

"Problem samohranih majki svakim danom će biti sve teži ukoliko se ne povede više računa. Mi još nemamo podatke koliko ih je u Srpskoj", kaže Remzija Spahić, predsjednik Udruženja samohranih roditelja, i dodaje da bi se ovim problemu trebalo da pozabave Vlada i Narodna skupština Republike Srpske. 

"U Krajini imamo neke podatke o tome  koliko je samohranih roditelja, dok nam u istočnom dijelu Republike Srpske predstoji posao  povezivanja sa nevladinim organizacijama da bismo saznali stvaran broj ovih kategorija koje su socijalni slučajevi, ali ih u zakonskim odredbama nigdje nema", naglašava Spahić.