BiH
20

Život Roma u BiH kroz umjetnički rad deset mladih umjetnika

Klix.ba
EU info centar (EUIC) u BiH organizuje izložbu deset mladih bh. umjetnika koji će putem svojih likovnih radova i fotografija predstaviti slike iz života Romske populacije u Bosni i Hercegovini.

Otvaranje izložbe će se održati u četvrtak 17.07.2014. u prostorijama EU info centra u zgradi Delegacije Evropske unije u BiH (Skenderija 3a) u Sarajevu sa početkom u 18:00 sati.

Romska populacija u Evropi, kao najbrojnija manjina, ima 12 miliona pripadnika. Vrlo često žive u teškim ekonomskim i društvenim uvjetima, opterećeni predrasudama i diskriminacijom od strane pripadnika većinskog dijela stanovništva. Stoga je namjera EU info centra i grupe mladih umjetnika da bh. javnosti pokažu ono što se na prvi pogled ne vidi, te da skrenu pažnju na probleme sa kojima se susreće Romska populacija u BiH.

Umjetnici čiji radovi će biti izloženi su: Adis Lukač - skulptor i slikar, Safet Begić - slikar, Mirza Rahmanović - slikar i grafičar, Rebeka Avdagić - slikarica, Denis Haračić - slikar, Amer Hadžić - grafičar, Nedim Šećeragić - grafičar, Almir Alibašić - fotograf, Asad Herić - fotograf, Midhat Memija - fotograf.

Izložba će biti otvorena za javnost u prostorijama EU info centra od 17. do 24. jula, svakim radnim danom od 09:00 do 17:30 sati.