BiH
13

Otvorena izložba mladih bh. umjetnika "Život Roma u BiH"

FENA
"Život Roma u Bosni i Hercegovini" naziv je izložbe koja je danas otvorena u EU info centru u Sarajevu.

Na izložbi je kroz umjetnički rad deset mladih bh. umjetnika predstavljen život romske populacije u BiH.

Kako je kazala Alma Telibečirević, moderatorica izložbe i oficir EU info centra, večeras je jedan od prvih kulturnih događaja koji EU info centar organizira, a ovakvih događaja biti svakoga mjeseca.

"Tema večerašnje izložbe je 'Život Roma u Bosni i Hercegovini' kroz umjetnički rad deset mladih bh. umjetnika sa kojima smo odlučili da stavimo svjetlo na ovu temu. Ovo je jedan od načina na koji možemo ponukati ljude da pričamo o onome o čemu inače šutimo, što je naša stvarnost za koju se nerijetko pravimo da je ne vidimo", kazala je Telibečirević.

Stoga, dodala je ona, namjera EU info centra i grupe mladih umjetnika je da bh. javnosti pokažu ono što se na prvi pogled ne vidi, te da skrenu pažnju na probleme sa kojima se susreće romska populacija u BiH.

Renato Radić, program menadžer u Delegaciji EU, je kazao da je romska populacija u Evropi najbrojnija manjina, ima ih od 10 do 12 miliona pripadnika, te da vrlo često žive u teškim ekonomskim i društvenim uvjetima, opterećeni predrasudama i diskriminacijom od strane pripadnika većinskog dijela stanovništva.

"Evropska unija smatra da su Romi izloženi predrasudama, netoleranciji, diksriminaciji i da žive u lošim uvjetima. U 21 vijeku takav položaj je neprihvatljiv stoga je EU uložila blizu 150 miliona eura da se poboljša položaj Roma", kazao je Radić.

Dodao je da podatci govore kako u BiH živi od 40.000 do 60.000 Roma.

Izloženo je 10 radova deset mladih umjetnika, skulptora, slikara, grafičara, a to su Safet Begić, Mirza Rahmanović, Rebeka Avdagić, Denis Haračić, Amer Hadžić, Nedim Šećeragić, Almir Alibašić, Asad Herić i Midhat Memija.

Izložba će biti otvorena za javnost u prostorijama EU info centra na Skenderiji do 24. jula od 09. do 17:30 sati.

Info centar EU je inače projekt Delegacije EU koji ima za cilj približavanje EU i samog procesa EU u BiH.