BiH
1

Živko Budimir došao na posao u 12:05, naredne sedmice ide na godišnji

Piše: E. G.
Budimir ispred Predsjedništva BiH (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba) (Foto: D. S./Klix.ba)
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) Živko Budimir je, kako je i najavio, danas stigao u svoj kabinet u 12:05 sati.

Predsjednika FBiH su ispred zgrade Predsjedništva BiH dočekali uposlenici njegovog kabineta, članovi njegove stranke te federalni ministri Jerko Ivanković Lijanović i Salmir Kaplan.

Minut prije njegovog dolaska u Predsjedništvo, slučajno ili ne, zgradu je napustio potpredsjednik FBiH Svetozar Pudarić s ozbiljnim izrazom lica, dok su ga Ivanković Lijanović i Kaplan pozdravljali s osmjehom i mahali mu dok je sjedao u automobil.

U kratkoj izjavi Budimir je kazao da se nada da će nastaviti normalno obavljanje funkcije predsjednika te da će potpisati Zakon o prijevremenom povoljnijem penzionisanju branilaca, a zatim je najavio da će naredne sedmice uzeti nekoliko dana godišnjeg odmora kako bi proveo vrijeme s porodicom.

"Drago mi je da vas vidim, neko vrijeme se nismo viđali. Kao što sam i najavio da ću doći u svoj ured, došao sam, nakon što sam riješio tehnički problem sa nedostatkom vozila, jer nemam službeno vozilo. Ovu sedmicu ću nastaviti raditi, a u idućoj ću vjerovatno uzeti nekoliko dana odmora da ih provedem sa svojom porodicom", kazao je Budimir novinarima ispred Predsjedništva BiH, a nakon što se srdačno pozdravio sa svojim saradnicima i dvojicom federalnih ministara.

Kada je u pitanju Zakon o prijevremenom povoljnijem penzionisanju branilaca, Budimir je rekao da će ga potpisati i da to ni u jednom momentu nije bilo sporno.

"Zakon je dostavljen upravo tog petka kada sam lišen slobode, da su mi istražitelji dozvolili ja bih ga potpisao tog dana. Sve priče o tome kako sam odbijao potpisati Zakon ili pokušao prolongirati njegovo potpisivanje su notorne neistine", dodao je Budimir.

Najavu SDP-a da će pokrenuti parlamentarnu raspravu o tome da li je dostojan vršenja funkcije predsjednika FBiH nije htio komentarisati.

Što se tiče formirane ad hoc Komisije Zastupničkog doma FBiH kazao je da će se pojaviti pred Komisijom i dati odgovore na pitanja koja mu budu postavili.