BiH
2

Žiško: Vraćamo dug koji imamo prema Aliji Izetbegoviću

FENA
(Foto: FENA)
U Muzeju "Alija Izetbegović" danas i sutra organizirani su Dani otvorenih vrata, povodom 90 godina od rođenja prvog predsjednika Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića.

Direktor Muzeja "Alija Izetbegović" Adnan Žiško kazao je da se posjetioci mogu, u dvije kule na Vratniku u kojima je Muzej smješten, upoznati o crticama iz privatnog i političkog života Izetbegovića, njegovom ulogom u odbrani od agresije, kao i o porukama i idejama koje su temelj moderne BiH.

Žiško je istakao da je Izetbegović doživio određenu satisfakciju time što je postao predsjednik BiH i da je time na neki način zadovoljena pravda "koja je prema njemu bila konstantno okrutna, kao i društvo koje se tako postavilo".

  • Nakon svih ovih godina, pogotovu nakon agresije na Bosnu i Hercegovinu, svakim danom se može uočiti koliki je značaj Alija Izetbegović imao. Danas obilježavamo rođenje mislioca, filozofa, političara, prvog predsjednika BiH, historijske figure koja je definitivno obilježila posljednja desetljeća 20. vijeka. Na ovaj način vraćamo dug koji imamo prema njemu - naglasio je Žiško.

U Kuli širokac u toku dva dana bit će prikazani dokumentarni filmovi a jedan od njih je "Majstori slobode" rađen u produkciji Muzeja. Film ne govori direktno o Aliji Izetbegoviću, ali, kako je Žiško kazao, "svaka priča o otporu BiH, slobodi njenih naroda je priča o Aliji Izetbegoviću“.

Tokom Dana otvorenih vrata Muzej "Alija Izetbegović" je otvoren od 10.00 do 22.00 sata.