BiH
547

Bakir Izetbegović: Alija je imao težak, ali junački život

Piše: Am. Dž.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH i sin rahmetli Alije Izetbegovića položio je danas cvijeće na mezar svog oca na Šehidskom mezarju “Kovači“.

Danas se obilježava 90. godišnjica od rođenja Alije Izetbegovića, jednog od najznačajnijih bh. političara u historiji.

Upravo je o tome danas na Šehidskom mezarju “Kovači“ govorio Bakir Izetbegović, prisjećajući se svog oca i prepričavajući zanimljive detalje i anegdote iz njegovog života.

"Nedaleko od ovog mjesta odrasla je moja majka, a moj otac blizu Inat kuće. Njemu je u vrijeme Drugog svjetskog rata bilo 18 godina i bio je dezerter u odnosu na tu obavezu u NDH-a. Nije se smio kretati, pa bi se kretao noću ili kada bi bilo bombardovanje, kako bi je vidio, da ašikuju. Drugi su se bojali granata, ali njima je bilo drago, jer tada se svi povuku sa ulica. Sjedili su na klupama, jer ovdje je tada bio park a ne šehidsko mezarje", ispričao je Izetbegović.

Podsjetio je na novi projekat koji kreće sa realizacijom. Radi se o, kako je istakao, "pet-šest sati audiomaterijala, odnosno isječaka iz knjiga Alije Izetbegovića".

"To će čitati probrani glumci i mislim da ćemo to uspjeti završiti do 19. oktobra, dana kada je preminuo prije 12 godina. To će približiti ljudima Alijinu misao koja je bila jaka. Devet godina je proveo u zatvorima, a osam u ratovima. Imao je težak, ali junački život", zaključio je Izetbegović.