Nakon slabih rezultata prošle godine
0

Zimska turistička sezona na bh. planinama počela uspješno

Piše: J. Hadžiahmetović
Na Jahorini, Bjelašnici, Igmanu i Vlašiću zimska sezona je u punom jeku i bilježi veliki uspjeh u odnosu na prošlu godinu. Turisti dolaze sa svih strana, a i količina snijega je izrazito dobra.

Za razliku od prošle sezone, koja turističkim djelatnicima neće ostati u lijepom sjećanju, ova zimska sezona počela je odlično. Na Jahorini, Igmanu i Bjelašnici smještajni kapaciteti su popunjeni, a turista je iz dana u dan sve više.

"Konačno nam je zima došla na vrijeme. Oko 3.000 gostiju trenutno boravi na Jahorini što je veliki korak naprijed u odnosu na prethodnu godinu", kazao nam je Dragan Sokolović, rukovodilac prodaje marketinga Olimpijskog centra Jahorina.

Sokolović kaže kako su se kroz modernizaciju skijališta, izgradnju novih smještajnih kapaciteta i ponudu novog sadržaja u regionu pozicionirali kao jedna od najprimamljivijih planina za zimski turizam.

"Do sada su na Jahorini zimovale mnoge poznate ličnosti, od pjevača Harisa Džinovića i Bore Čorbe, do nogometaša Ivice Olića i Nikole Kežmana. Tu su još mnoge osobe iz javnog života", dodao je Sokolović

Za razliku od Jahorine, na Vlašiću je situacija malo slabija kada je riječ o posjećenosti i broju turista.

"Što se tiče turista, osjetan je pad. Ali, mi se nadamo da ćemo kroz novu ponudu i sadržaj vratiti svoje goste. Za razliku od prošle, ova godina je dobra u smislu količine snijega, čija je visina oko 60-ak centimetara na skijalištu dok se negdje može izmjeriti i po jedan metar snijega. Temperature su zadovoljavajuće i, ako ostane ovakvo vrijeme, mi ćemo biti prezadovoljni", kazao nam je Goran Šarić iz preduzeća Vlašić Ski te dodao kako na Vlaišću planiraju nova ulaganja u smislu osnježivanja i osvjetljavanja staza kao i ponudu novih sadržaja i usluga.

U ZOI'84 su zadovoljni novom zimskom sezonom. Na Igmanu i Bjelašnici svakodnevno vrijeme provodi hiljade zadovoljnih turista iz svih dijelova naše zemlje, ali i Evrope.

"Ja sam ovo i očekivao. Toliko smo toga uradili u pripremi tako da smo očekivali ovako dobre rezultate. Prije svega, zadovoljan sam kvalitetom staza koje su do sada najbolje urađene i na svjetskom su nivou. Što se snijega tiče, tu nas je i Bog pogledao. Količina je sasvim dovoljna i ne može se porediti sa proteklom sezonom", kaže Fehim Mirojević, direktor staza u Ski-centru Bjelašnica - Igman.

ZOI'84 još uvijek nema ugostiteljske kapacitete na Igmanu i Bjelašnici, ali, kako kaže Mirojević, prema izjavama kolega koji se bave ugostiteljstvom, oni su prezadovoljni.