Dodijeljena priznanja
60

Zimska sezona na Vlašiću otvorena bez snijega, ali uz atraktivne manifestacije

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: E. M./Klix.ba)
Iako snijega nema na bosanskohercegovačkim planinama, na Vlašiću je danas svečano otvorena zimska sezona koju je ove godine, osim tradicionalnog Šankanja obilježila i dodjela priznanja i nagrada Turističke zajednice Srednjobosanskog kantona.

Na svečanosti u Hotelu Pahuljica dodijeljena su priznanja medijima i pojedincima koji su doprinijeli razvoju turizma u SBK, ali i hotelijerima i ugostiteljima.

U ime Turističke zajednice Srednjobosanskog kantona Miroslav Matošević je kazao da ovo nije prvi put da se zimska sezona otvara bez snijega, ali da će brojni sadržaji narednih dana pružiti nezaboravan boravak posjetiteljima.

“Manifestacija i brojni pokretni sadržaji se rade, pa i ako nema snijega, Vlašić će opet biti pun gostiju. Manifestacije su onaj dio koji nadopunjavaju ambijent. Turističku sezonu smo znali otvarati na 16 stepeni, a otvorenje zimske turističke sezone smatramo važnim i zbog ekonomskog učinka jer su svi smještajni kapaciteti popunjeni”, kazao je Matošević.

Dodao je kako je sva infrastruktura na planinama spremna te da se samo čeka snijeg. Problem su izuzetno visoke temperature za ovo doba godine zbog čega ne mogu proizvoditi ni umjetni snijeg.

“Imamo malo vještačkog snijega, ali staze nisu povoljne za skijaše. Ipak, Vlašić je svoje kapacitete počeo popunjavati sredinom novembra i jedna je od najpopularnijih manifestacija u BiH. Za Novu godinu imamo popunjene kapacitete, a kritičan može biti nastavak ovih temperatura iza Nove godine kada nam dolazi kategorija gostiju koji su skijaši”, dodaje naš sagovornik.

Turistička zajednica SBK za najbolji planinski hotel izabrala je Hotel Pahuljica, a priznanje za najbolji planinski motel, apartman ili pansion pripalo je Motelu Pegasus.

Nagrada za najbolji hotel godine pripala je Hotelu Blanca i Ressort spa Vlašić, dok je nagrade za najbolji održivi turizam godine dobili Turističko naselje Eko fis Vlašić i Turističko naselje Čardaci.

Sportsko-rekreacioni centar Vlašić dobitnik je nagrade za najbolju destinaciju zimskog turizma u SBK.

Večeras će na Vlašiću zvanično biti otvoren i događaj Šankanje, najbolji zimski festival u BiH na kojem se očekuje više hiljada gostiju iz cijele BiH. Sve posjetioce večeras će zabavljati Rialda i Saša Kovačević, dok će sutra navečer nastupati Amel Ćurić i Aleksandra Prijović.