Olimpijske ljepotice
26

Zimska sezona na Jahorini, Bjelašnici i Igmanu počinje ove sedmice: Evo šta možete očekivati

N. V.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Zimska sezona na olimpijskim ljepoticama Jahorini, Bjelašnici i Igmanu, na radost skijaša, počinje u prvoj sedmici decembra, a snijeg je već zabijelio ove planine.
Dok traju završne pripreme za početak sezone na ove tri planine, u međuvremenu je pao i prvi snijeg u centralnom dijelu Bosne i Hercegovine. Organizatori ističu kako su ove godine unaprijedili postojeću infrastrukturu i pripremili spektakle za posjetioce.

Jahorina

Jahorina će, kako najavljuju, prva u regionu otvoriti sezonu skijanja koja starta već od srijede, 1. decembra kada će važiti i popust od 50 posto na ski karte koje ćete moći kupiti od 9:00 do 16:00 sati.

Zvanični početak sezone računa se pak od 3. do 5. decembra kada će turisti imati priliku da uživaju u muzičkom spektaklu poznatih regionalnih muzičara. Također, trodnevni ski pas u ovom periodu će iznositi svega 65KM.

Na platou "Poljice“, u specijalno pripremljeno koncertnom šatoru, sa osiguranim grijanjem i klimatizacijom u petak 3. decembra sa početkom u 20.00 sati, posjetioce će zabavljati prepoznatljivo lice regionalne muzičke scene – Toni Cetinski. Iste večeri, u Olimpijskom baru će nastupiti Milica Todorović. U subotu, 4. decembra za spektakl će biti zaduženo svojevrsno zaštitno lice Jahorine Haris Džinović, dok je za nedjelju 5. decembra osiguran nastup Saše Matića.

Dejan Ljevnaić, direktor Olimpijskog centra "Jahorina", ističe da je, na zadovoljstvo posjetioca turistička ponuda za otvaranje nove skijaške sezone proširena trodonevnim gastro festivalom – "Ćevap festom“, koji će na platou "Poljice" okupiti najbolje ćevabdžije iz Sarajeva, Banje Luke i Travnika.

Dnevna karta će u prvom dijelu sezone na Jahorini iznositi 55 KM za odrasle. U odnosu na prethodnu sezonu primijetna su i poskupljenja karata, kako dnevnih, tako i višednevnih i sezonske karte.

Na Jahorini je za sredinu decembra najavljen još jedan muzički spektakl u kojem će posjetioci moći uživati 10. i 11. decembra te 17. i 18.

[FBPOST]https://www.facebook.com/vipjahorina/posts/10165833275065302[/FBPOST]

Na Jahorini je u toku i vještačko osnježivanje staza.

Bjelašnica i Igman

Iz ZOI-a 84 su početak nove zimske sezone na Bjelašnici i Igmanu najavili za prvu sedmicu decembra što je nešto ranije nego prošle godine, s obzirom na to da je sezona otvorena sa zakašnjenjem, 12. decembra.

I ove godine će sezona biti prilagođena uslovima pandemije koronavirusa, a iz ovog javnog preduzeća su naveli da će na snazi biti protokol ponašanja posjetitelja koji će uživanje na ovim sarajevskim planinama učiniti sigurnijim.

Ipak, iz Ministarstva zdravstva nisu saglasni sa tim da sezona bude otvorena u najavljenom periodu i kazali su da je ta odluka preuranjena jer oni nisu utvrdili smjernice prema kojima će se sezona odvijati.

Kako bi iskustvo skijanja ove sezone učinili boljim, kompanija ZOI'84 je tokom godine aktivno radila na pripremi nove skijaške sezone. Oni su kazali kako rade na unaprijeđenju postojeće infrastrukture i da će ove sezone moći ponuditi novi BX lift čime će omogućiti povećanje kapaciteta sa 600 na 2.250 skijaša na sat. Navodi se da će on u funkciji biti već od sredine decembra.

Danas je počelo i vještačko osnježivanje, a prve "prave" pahulje su pale sinoć dok vremenska prognoza predviđa da će snijeg nastavti da pada i u narednim danima.

"Najpopularnija staza oznake 3 i naziva Kolijevka, crvene FIS oznake za korisnike šestosjeda i plave za korisnike K1 lifta ove sezone je u potpunosti opremljena vrhunskim sistemom za osnježavanje", rečeno je iz ZOI-a '84.


Sezonsku kartu po pretprodajnoj cijeni možete kupiti do 4. decembra na prodajnim mjestima ski kasa Bjelašnica i Babin do i kasa u Olimpijskoj dvorani Zetra - ulaz F. Za najmlađe ona će u pretprodaji iznositi 200 KM, za mlade od 12 do 18 godina 360 KM, a za odrasle 450 KM.

I ove godine su karte za skijanje na Bjelašnici i Igmanu među najpovojnijim u regiji, a kako kažu iz ZOI-a maksimalno su prilagođene mogućnostima posjetitelja.

Dnevnu kartu za odrasle ćete platiti 35 KM, kao i prošle godine, a 30 KM za mlade od 12 do 18 godina. Sezonska karta za odrasle će kasnije koštati 600 KM.

Inače, jutros smo posjetili Bjelašnicu kako bi zabilježili prvi snježni pokrivač koji je napadao tokom noći. Fotografije iz zraka koje je napravio reporter Klix.ba prikazuju magične prizore, kakva će sigurno biti i predstojeća sezona.