Ministrica zdravstva
10

Zilha Ademaj: U štrajku ljekara u Kantonu Sarajevo ima dosta politike

Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Ministrica zdravstva Kantona Sarajevo Zilha Ademaj kazala je kako smatra da treba povećati plate ljekarima u KS, ali da u najavljenim štrajkovima ima dosta politike jer se ljekari koji učestvuju u pregovorima nalaze na listama političkih stranaka za predstojeće izbore.

Sindikat doktora medicine i stomatologije u Kantonu Sarajevo (KS) jučer je stupio u štrajk zbog toga što Vlada KS, kako navode, nije ispoštovala odredbe prošle godine zaključenog Kolektivnog ugovora.

Ministrica zdravstva KS Zilha Ademaj je, odgovarajući na pitanja zastupnika u Skupštini KS, kazala kako smatra da treba povećati plate ljekarima, ali da se zahtjevi ne mogu stalno mijenjati.

Kako kaže, ljekari se nisu uspjeli dogovoriti sa Zavodom zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo, što ne znači da su vlasti završile pregovore i razgovore.

"Štrajk ne donosi nikome ništa dobro. Imamo primjedbi da se građanima uskraćuju zdravstvene usluge. Trebamo nastaviti razgovarati i dogovarati se", rekla je Ademaj.

Ona je istakla da će se sutra sastati s predstavnicima Sindikata doktora medicine i stomatologije KS te da ostavlja mogućnost da se traže dodatna sredstva kroz preraspodjele.

Kako kaže, ne zna da li je sindikat odustao od sutrašnjeg sastanka te dodaje da pored ovog sindikata postoji još jedan sindikat koji smatra da su plaće ljekara veoma visoke.

"Ne mogu se oteti utisku da u najavljenim štrajkovima nema i politike jer sigurno ima. Oni koji učestvuju u pregovorima nalaze se na listama za predstojeće izbore", rekla je Ademaj.

Zaključila je riječima da sindikatima predlaže da nastave razgovarati kako bi se došlo do najboljeg mogućeg rješenja.