Oglasio se nakon sukoba
924

Zildžić o incidentu u Tuzli: To je realnost u svim strankama, razlika je samo što smo mi snimljeni

A. K.
Salko Zildžić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Salko Zildžić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predsjednik Gradskog odbora SDA u Tuzli i federalni zastupnik Salko Zildžić oglasio se nakon incidenta koji se dogodio u prostorijama Kantonalnog odbora stranke, a čiji snimak je procurio u javnost. On je kazao da nije ponosan, ali da su takve situacije realnost u svim strankama.
Kako je poznato od sinoć, izuzetno burna sjednica nalazi se iza članova Izvršnog odbora Kantonalne organizacije SDA u Tuzli, na kojoj je zamalo došlo do žestokog fizičkog obračuna između Salke Zildžića i Smaje Mandžića. Riječ je o starim rivalima, a razlog za posljednji incident je kreiranje izbornih lista za predstojeće opće izbore.

Tim povodom, saopćenjem za javnost se oglasio i Zildžić, koji je kazao da snimak verbalnog sukoba, koji se dogodio na sjednici Kantonalnog odbora SDA Tuzlanskog kantona je nešto na što sigurno ne može biti ponosan, bez obzira na to što njegova uloga, kako kaže, u toj situaciji nije problematična i sporna.

"Neprimjeren rječnik koji se koristio, uz povišene tenzije koje su prijetile da sukob iz verbalnog preraste u fizički, nisu prizori koje javnost treba dobijati iz političkih stranaka. Ali, takve situacije su realnost, ne samo u SDA, već u svim političkim strankama, bez izuzetka. Jedina razlika je u tome što je ova situacija snimljena", kaže Zildžić.

On ističe da se sličnim zabilježenim sukobima u drugim strankama svjedočilo u prošlosti, istaknuvši da se o tome treba voditi društvena polemika te da razumije medijsku pažnju koju je snimak izazvao.

Kaže da teže razumije neadekvatnu pažnju javnosti za situaciju u kojoj osoba koja je uhapšena zbog postavljanja uređaja za praćenje na automobil federalnog ministra industrije Nermina Džindića priznaje da je to uradila po nalogu saradnika federalnog ministra unutrašnjih poslova Aljoše Čampare.

"Saznanje da je osoba koja je postavila uređaj za praćenje u prisnim odnosima sa ministrom Čamparom, te da su pri policijskom pretresu kod te osobe pronađeni narkotici i pištolj sa prigušivačem, pokazuje da ovo društvo ima mnogo ozbiljniji problem od verbalnog sukoba dvije osobe na stranačkom sastanku iza zatvorenih vrata", navodi Zildžić.

Odluka ministra Čampare, kako kaže Zildžić, da suspenduje jednog od spomenutih saradnika nakon što je informacija dospjela u javnost je vrlo loš pokušaj skretanja pažnje i prebacivanja odgovornosti na druge.

"Samo dovođenje ministra unutrašnjih poslova u vezu sa takvim osobama, a naročito priznanje da se takve osobe angažuju za praćenje drugih ministara i ko zna koliko još drugih osoba, dovoljna je za pokretanje javne rasprave koje će najprije rezultirati smjenom ministra, a zatim i istragom koja će utvrditi njegovu krivičnu odgovornost", dodao je predsjednik SDA Tuzla.

Zildžić je zaključio da je spreman javnosti ponuditi sve odgovore vezane za snimak sukoba, ali da je još više spreman insistirati na rješavanju stvarnih anomalija od kojih boluje naše društvo, a čija je personifikacija, kako tvrdi, upravo ministar Čampara.