Na sudu u Mostaru
117

Zijad Padalović iz Konjica osuđen na 7,5 godina zatvora za ratni zločin protiv zarobljenika

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Kantonalni sud u Mostaru je Zijada Padalovića (1965.), iz Konjica osudio na zatvorsku kaznu od sedam godina i šest mjeseci, zbog krivičnog djela ratni zločin protiv zarobljenika, po optužnici Kantonalnog tužiteljstva Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Kantonalno tužiteljstvo u Mostaru je 9. februara 2017. godine podiglo optužnicu protiv Zijada Padalovića stavljajući mu na teret da je za vrijeme oružanog sukoba između Armije Republike Bosne i Hercegovine i Hrvatskog vijeća odbrane, na području općine Konjic, kao pripadnik vojne policije 45. Brdske brigade ARBIH, prekršio pravila međunarodnog humanitarnog prava, kao i odredbe III Ženevske konvencije o postupanju s ratnim zarobljenicima.

"Dana 14.09.1993 godine, u prijepodnevnim satima, u Buturović Polju, općina Konjic, znajući da se u kući J. T. nalaze zatvoreni ratni zarobljenici Hrvatskog vijeća odbrane koji su prethodno položili oružje i predali se Armiji R BiH, došao do prozora kuće i kroz prozor u unutrašnjost prostorije u kojoj su boravili zatvorenici, iz automatske puške ispalio više projektila u njihovom pravcu, koji su pogodili M. D., Z. Š. i I. K. Istog dana, teško ranjeni M. D. i Z. Š. su prebačeni u Kantonalnu bolnicu u Zenici. Posljedicom ranjavanja je M. D. zadobio tešku tjelesnu povredu opasnu po život, uslijed čega je kod istog nastupila smrt dana 15.09.1993. godine. Z. Š.je zadobio teške tjelesne povrede u vidu ustrijela desne podlaktice, loma desne sjedalne kosti, te ranu na vanjskoj strani desnog sjedalnog predjela, a I. K. tjelesne povrede u predjelu butine. Time je Padalović počinio kazneno djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika", obrazloženo je u presudi.

Prilikom donošenja odluke, sud je ocijenio da je izrečena kazna zatvora u trajanju od sedam godina i šest mjeseci dovoljna, promatrajući s aspekta zakonom predviđene svrhe kažnjavanja, da se izrazi društvena osuda počinjenog djela, da se utječe na počinitelja, kao i na ostale da ne čine krivična djela.

Na donesenu presudu, Kantonalno tužiteljstvo HNK je Vrhovnom sudu F BiH uložilo žalbu zbog odluke o kaznenopravnoj sankciji.