Razgovor za Klix.ba
186

Zijad Lugavić: Imamović je odličan gradonačelnik, ali u upravljanju Tuzlom ću voditi svoju politiku

Razgovarao: A. Kendić
Zijad Lugavić (Foto: A. K./Klix.ba)
Zijad Lugavić (Foto: A. K./Klix.ba)
Zijad Lugavić iz SDP-a izabran je za novog gradonačelnika Tuzle, a u razgovoru za Klix.ba je govorio o izbornim rezultatima, liderskoj politici koju će voditi, rješavanju najvećih problema u gradu, oštrim reakcijama protukandidata, iskustvima sa bivšim gradskim čelnikom Jasminom Imamovićem te mogućim promjenama u Gradskoj upravi.

Nakon 22 godine u Tuzli se dogodila velika promjena, s obzirom na to da su građani dobili novog gradonačelničko lice. Umjesto Jasmina Imamovića, koji je na toj poziciji proveo šest i po mandata, gradsko kormilo sada preuzima njegov dugogodišnji bliski saradnik Zijad Lugavić.

Nakon obrađenih svih 160 biračkih mjesta, Lugavića su kao kandidata SDP-a, izabrala 12.103 birača, koji su mu ukazali svoje povjerenje. Navedeni broj u postotku je 47,75 od cjelokupnog broja glasova, čime je Lugavićeva pobjeda ubjedljiva.

Na samom početku razgovora za Klix.ba, Lugavić se osvrnuo na izborni rezultat, istaknuvši da je izuzetno zadovoljan jer su građani Tuzle iskazali svoju volju te dali podršku kandidatu za kojeg smatraju da skupa s njima najbolje može voditi grad do oktobra 2024. godine, kada će biti realizirani redovni lokalni izbori.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

S druge strane u javnosti se posebno čuje kritika na prilično lošu izlaznost građana u Tuzli, a koja iznosi svega 23,14 posto, odnosno pravo glasa iskoristilo je ukupno 25.380 birača, od njih ukupno 109.685 koliko se nalazi u spisku Centralne izborne komisije BiH. Lugavić smatra da je takva izlaznost bila očekivana, opravdavajući je između ostalog dosadašnjim iskustvima prijevremenih izbora.

"U početku predizborne kampanje, izborni tim je pravio kalkulacije o tome koliko bi moglo izaći građana te smo uradili i analizu dosadašnjih prijevremenih izbora koji su se provodili u drugim općinama i gradovima. Uporedivši ih sa redovnim izborima, došli smo do zaključka da je 50 posto manja izlaznost te smo računali da će ona u Tuzli biti između 23 i 25 hiljada naših sugrađana. Siguran sam da je ovom broju uveliko doprinijela i niska temepratura zraka te su se građani odlučili za ostanak u svojim domovima, ali vjerovatno veliki broj njih nije ni znao da su prijevremeni izbori održani u nedjelju", navodi Lugavić.

Ko je Lugaviću dao glasove?

Nedugo nakon proglašenja pobjede, na Lugavićev račun uslijedile su reakcije protukandidata, a posebno su se istaknule one od Omera Berbića iz Naše stranke te Mirnesa Ajanovića koji se u utrci nalazio kao nezavisni. Između ostalog, Lugaviću su uputili to da je izabran zahvaljujući glasovima Stranke demokratske akcije (SDA), Islamske zajednice u BiH te zaposlenika Gradske uprave, javnih preduzeća i ustanova.

"Mene su izabrali građanke i građani Tuzle i to je činjenica. Svo to politikanstvo i neistine koje se iznose od uvaženih kolega koje ste naveli, su bile i u toku debata. Ne znam čemu vode apsolutno neosnovani i netačni navodi, uz politikanstvo koje je njima svojstveno. Građani izlaze na izbore i daju svoj glas onome kome žele. Na kraju, mislim da treba ostati dostojanstven te pokazati da je Tuzla grad kulture, dostojanstva, poštivanja svih osoba i različitih mišljenja. Čini mi se da njih dvojica to nisu pokazali, niti u debatama, ali ni u izjavama koje su davali, a koje su u određenim segmentima bile i netačne. Jednostavno, da ne bih rekao neku tešku riječ, nekada su zaobilazili istinu da bi se dodvorili biračima", Lugavićeve su riječi.

Iskustva s Imamovićem i vođenje nove politike

Široj javnosti je postao poznat kao jedan od najbližih saradnika bivšeg gradonačelnika Jasmina Imamovića, koji je u proteklom periodu za njega imao samo riječi hvale, potkrijepljene činjenicama. Upravo je Imamović u Lugaviću vidio veliki potencijal za mjesto gradskog lidera. U nastavku razgovora zanimalo nas je u kojoj mjeri će našem sagovorniku iskustvo stečeno s Imamovićem pomoći u daljem djelovanju na gradonačelničkoj poziciji.

"Pametnom su uvijek dobro došli svako iskustvo, dobar i dobronamjeran savjet te sugestija, bez obzira od koga oni dolaze, ali posebno je to značajno od ljudi koji su ostvareni kroz svoj profesionalni rad te rezultate koje je on sa sobom donio. Za one koji to žele vidjeti, rezultati koje je gospodin Imamović imao u protekle 22 godine, dok je rukovodio gradom, su pokazali da on ima kvalitet, viziju i znanje. Za one koji to ne žele, oni ne vide ništa od toga što sam rekao. Svi mi znamo kakva je Tuzla bila prije 20 ili 30 godina. Ukratko, imali smo ruglo u gradu, a sada su to postali prestižni lokaliteti", nastavlja sagovornik portala Klix.ba.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Govoreći o tome koliko će se njegova politika rada razlikovati od Imamovićeve, novoizabrani gradonačelnik Tuzle ističe da svako ima svoj način rada i viziju.

"Prošao sam mnogo različitih sfera rada i života, tako da imam veoma bogato iskustvo u realnom, javnom i nevladinom sektoru. Shodno tome, imat ću svoje pravce, metode i načine rukovođenja Gradskom upravom. Građani će to sigurno uvidjeti jer nijedna osoba definitivno nije ista. Radit ću to na način kako sam školovan, odgojen i naučen. Naravno, od svih pametnih i umnih građanki i građana uvijek ću tražiti dobar i kvalitetan savjet jer nam je zajednički cilj – boljitak našeg grada", kaže Lugavić.

Čvrsto obećava otvorenu komunikaciju sa građanima putem savremenih kanala, ali i prijemima u Gradskoj upravi te susretima na terenu.

"Na telefon se svima javljam, tako da će vrata u tom smislu svima biti otvorena. Bez komunikacije sa građanima i privrednim subjektima teško je graditi i stvoriti viziju koja će zadovoljiti veliku većinu", stava je Lugavić.

Realizacija ambicioznog plana

U prvim danima gradonačelničkog djelovanja Lugavić ne izdvaja niti jednu oblast kojoj će se primarno posvetiti. Ističe da skupa s timom odmah počinje realizaciju prilično ambicioznog plana koji je biračima ponudio u predizbornoj kampanji.

"Sada je primarno sve jer ne postoji nijedna oblast koja je malo više ili manje važna. Mi ćemo od starta u punom kapacitetu realizirati aktivnosti u svim oblastima života jer ćemo na takav način biti fer prema svim građanima, privrednim subjektima i nevladinim organizacijama. Danas sam imao prvi sastanak sa kolegicama i kolegama, gdje smo razmotrili sve aktivnosti i ciljeve koje sam zacrtao u svom programu rada za period od skoro dvije godine. U tom kontekstu sam siguran da ćemo realizirati sve ono što sam obećao", ističe Lugavić.

Građanima je obećao realizaciju najmanje 60 tačaka, a među njima se nalazi i nekoliko prilično kompleksnih projekata, kapitalne prirode, odnosno početak izgradnje magistralnog vrelovoda za širenje i stvaranje dodatne stabilnosti toplifikacione mreže te dovršetak izgradnje gradskog groblja za koje kaže da bi moglo biti funkcionalno sredinom iduće godine.

Navodi se tu i rješavanje problema javnog linijskog prijevoza, izgradnja nove te održavanje postojeće putne infrastrukture, širenje vodovodne te kanalizacione mreže, uz čišćenje vodotoka i postavljanje nove i zamjenu stare javne rasvjete.

"Po pitanju ambijentalnog kvaliteta života građana, u ovoj godini ćemo raditi 15 novih nastrešnica za autobuska stajališta, dva nova dječica te sportska igrališta, a izvršit ćemo adaptaciju i sanaciju postojećih, gdje ćemo posebnu pažnju posvetiti ugradnji opreme za djecu sa poteškoćama u razvoju. U šalter sali Gradske uprave ćemo raditi taktilne vodilice za slijepe i slabovidne osobe, a isto tako u dogovoru sa nevladinim organizacijama ćemo raditi i uređenje raskrsnica sa zvučnim semaforima te isto tako taktilnim vodilicama", nadovezuje se Lugavić.

Bolja ponuda Pannonice, izgradnja objekata i širenje poslovnih zona

U gradu je planirano postavljanje minimalno 300 novih klupa, uz adaptaciju postojećih. Veliki broj aktivnosti će biti posvećen realizaciji kulturnih i sportskih manifestacija, a akcentirat će se i unapređenje ponude u kompleksu panonskih jezera, kako bi posjetitelji imali priliku za još kvalitetniji boravak. Planirana je i izgradnja novih objekata, uz razvijanje poslovnih zona koje se nalaze na području Tuzle.

"U donošenje svih odluka posebno ćemo uključiti mlade, kako bismo im kroz njihovu uključenost dali više na značaju. Sigurno je da će to pospiješiti kvalitet njihovog života, što će utjecati na njihovo zadržavanje u što većem broju u ovom gradu", navodi Lugavić, istaknuvši da je planirano i formiranje prostora za freelancere u kojem će moći raditi, družiti se, usavršavati ideje i biznise, čime će se postići izgradnja još boljeg poslovnog ambijeta.

Njegova vizija Tuzle se ogleda u pametnom i gradu novih tehnologija te mladih ljudi.

"To je grad koji njeguje tekovine zajedničkog života i antifašizma te grad u koji svi žele doći kako bi živjeli, radili, školovali se, ali i liječili. U konačnici vizija je da je to grad udobnog života, ljubavi te privrede i poduzetništva", naglašava Lugavić.

Neprovođenje neposrednih izbora u mjesnim zajednica na području Tuzle, čime se vrši kršenje gradskog statuta, u proteklom periodu se posebno potenciralo u javnost. Stvorila se slika da je Tuzla postala grad slučaj, a Lugavić ističe da je rješavanje ove situacije na Gradskom vijeću Tuzle.

"Prije okvirno godinu dana, mi smo kao gradska administracija pripremili pet akata koji prethode održavaju izbora u mjesnim zajednicama te su oni poslani Gradskom vijeću na dalju proceduru. Oni su na jednoj od sjednica razmatrali dvije tačke, dok su tri ostale nerazmotrene jer su skinute sa dnevnog reda, zbog njegove obimnosti. Nakon toga ih više nisu uvrštavali, tako da se svi dokumenti nalaze u Gradskom vijeću, kako bi ih stavili na neku od narednih sjednica te usvojili i pokrenuli proceduru realizacije izbora. Mi smo u budžetu za ovu godinu predložili i finansijska sredstva za tu namjenu, ona su nakon usvajanja tu i sada je sve na Gradskom vijeću", kaže Lugavić.

Nakon odlaska Imamovića, naš sagovrnik se našao na mjestu vršioca dužnosti gradonačelnika te je po automatizmu preuzeo i tim stručnih saradnika okupljen oko njegovog prethodnika.

Da li će biti promjena u timu, Lugavić kaže da je rano govoriti, međutim, zasigurno slijedi donošenje odluke o restrukturiranju gradske administracije i službi, kako bi ona postala još funkcionalnija prema građanima.