Dodik u ofsajdu?
32

Zijad Bećirović: Sergej Lavrov je svjestan da Rusija ne smije podržavati separatiste u BiH

Piše: A. D.
Foto: Ifimes
Foto: Ifimes
Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov poslao je tokom svoje jučerašnje posjete BiH, ne samo u Sarajevu, već i u Banjoj Luci, poprilično državotvorne poruke prema BiH, kazao je u razgovoru za Klix.ba Zijad Bećirović, direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES).

Inače, Lavrov je jučer nakon susreta s članovima Predsjedništva BiH, te ministrom vanjskih poslova BiH Igorom Crnatkom pocrtao da Rusija podržava suverenitet i teritorijalni integritet BiH i ustavne ovlasti entiteta i tri konstitutivna naroda. Dodao je da Rusija ne podržava političke stranke već isključivo građane BiH.

Istog dana u Banjoj Luci je naglasio da se Ruska Federacija čvrsto zalaže za poštivanje Dejtona, protivi njegovoj reviziji, kao i da nema ništa protiv težnje balkanskih država, uključujući i BiH, ka članstvu u EU.

Foto: K. S./Klix.ba
Foto: K. S./Klix.ba

"Posjeta ruskog ministra vanjskih poslova BiH koncipirana je tako, da od nje izvuku koristi opozicija u Republici Srpskoj, koja je vlast na nivou BiH, kako bi kreirali percepciju među Srbima da su bliski Rusiji i time neposredno poslali poruku biračima da su favoriti Rusije na predstojećim izborima. Na drugoj strani Milorad Dodik pokušava sebe predstaviti kao nekoga koji ima eksluzivitet odnosa sa Rusijom. Obje strane su samo djelimično uspjele u tome, jer je Rusija, ipak, svjesna činjenice da mora biti daleko opreznija u politici prema BiH i regionu nego do sada, jer su uglavnom do sada eksponenti njene politike bili pojedinci iz političko-kriminalnih struktura što se Rusiji polako vraća kao boomerang", kazao Bećirović za naš portal.

On je naveo da Rusija ne smije podržavati separatiste, jer se separatarizam može njoj vratiti kao boomerag pošto je Ruska federacija heterogena multietnička federacija, u kojoj postoji puno snažnih separatističkih teznji, kojima se Rusija teško može suprostaviti ukoliko uzmu većeg zamaha.

"Zbog toga je u ovom trenutku važno, da se Rusija ne miješa u izbore i rezultate izbora u BiH i referendum u Makedoniji, jer će takvim pristupom polako početi vraćati povjerenje prema svim stanovnicima u regionu, a morat će napraviti iskorak i distancirati se od političko-kriminalnih struktura, koje u javnosti stvaraju percepciju i svojim potezima predstavljaju, da su "ruski ljudi", a nanijeli su štetu Rusiji, tako da su većini u regionu Rusija i ruska politika omraženi. Govor ministra Lavrova možda već daje naznake da ruska politika ide u tom smjeru", zaključio je Bećirović.