{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Žičarom s Pofalića do kafe-vidikovca na Humu

S
12.3.2010. u 08:00
9
48
Žičarom s Pofalića do kafe-vidikovca na Humu
9
Žičarom s Pofalića do kafe-vidikovca na Humu
Skica plana
Putnička žičara iz sarajevskog naselja Pofalići ići će do kafe-vidikovca u releju na brdu Hum. Niz drugu padinu, s Huma prema Vogošći bit će izgrađena skijališta i sankališta, a ljubitelji zimskih sportova ići će do vrha Huma ski-liftom. Ne radi se o šali, već je izgradnja ovih objekata predviđena Regulacionim planom "Park šume Hum". Usvojilo ga je Gradsko vijeće još u septembru prošle godine.
Taj plan je na obroncima brda Hum predvidio, također, zonu sporta i rekreacije u okviru koje će biti izgrađene šetnice, trim i pješačke staze, te ugostiteljski objekti, hladnjaci (drvene kućice), potvrdila nam je pomoćnica načelnika za urbanizam u Općini Novo Sarajevo Belma Ključo.

U planu su i tri saobraćajnice do kompleksa repetitora na Humu. Za jednu od njih, od mjesta gdje sad završava GRAS-ova kombi linija u Velešićima, potpisan je ugovor sa sarajevskim Euro-Asfaltom, potvrdio nam je pomoćnik načelnika Općine Novo Sarajevo za stambene i komunalne poslove Nijaz Hromo.


"Firma Saraj inženjering uradila je izvedbeni projekt koji se tiče 'kape', odnosno samog vrha Huma. To uključuje područje od 30 hektara, odnosno projekte odvodnje oborinskih i fekalnih voda, vodosnabdijevanja, javne rasvjete, trim staza s odmorištima, pošumljavanja, te tri saobraćajnice", rekao nam je Hromo, ističući kako će navedeni projekti koštati oko šest miliona maraka.

Kad je riječ o najatraktivnijim projektima, žičari i skijalištu, potencijalni investitori se još nisu javili Općini s idejnim projektima, potvrdio je Hromo za Sarajevo-x.com.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: