{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zgrada Staklene banke u Mostaru i poslije tragičnih događaja često okupljalište mladih

15.2.2018. u 18:36
18
19
Zgrada Staklene banke u Mostaru i poslije tragičnih događaja često okupljalište mladih
18
Zgrada Staklene banke u Mostaru i poslije tragičnih događaja često okupljalište mladih
Foto: Klix.ba
Staklena banka u centru Mostara mjesto je kojeg rado pohode mladi, ali i turisti, iako je godinama zatvorena. Svijest nije promijenila ni nedavna tragična smrt dječaka. Iz MUP-a kažu da to nije prekršaj, niti krivično djelo, ali da bi po prijavi građana policija djelovala jer posjetitelji ovog ruševnog zdanja tako dovode sebe, ali i druge u životnu opasnost.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Nakon što je 2. januara ove godine u padu s ruševne zgrade Staklene banke preminuo dječak inicijala D.S. (2003. godište), bez obzira na razloge pada, aktualiziran je problem sigurnosti ovog objekta smještenog u strogom centru Mostara. Tim povodom su se neposredno nakon spomenute tragedije oglasili mnogi, institucije i intelektualci, ali na tome je i ostalo.

Mjesec i po nakon tragedije, zgrada je i dalje je u istom stanju, ali posebno brine činjenica što nije prestala biti često odredište onih koji su je i ranije posjećivali.

Visoka zgrada, prije rata zamišljena kao objekt Privredne banke Sarajevo, godinama je zatvorena dvometarskim zidom kojim je zazidano prizemlje objekta. Ipak, zbog svog položaja atraktivna je lokacija za provod i fotografisanje posebno mladima i turistima, ali i kao utočište mostarskim beskućnicima.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba


Glasnogovornik MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona, Ljudevit Marić za naš portal je kazao da policiji nije jednostavno postupati u ovom slučaju.

"Policija je dužna djelovati ako neko ugrožava javni red i mir, a ulasci na ovaj objekt to nisu. Naši službenici mogu djelovati i po prijavi građana. Ukoliko neko od građana prijavi boravak osoba u objektu i ako procijeni da oni ugrožavaju svoju sigurnost ili sigurnost drugih, policija će djelovati", objasnio nam je glasnogovornik Ljudevit Marić.

Nakon januarske tragedije mnoge institucije i ugledni pojedinci apelirali su da je hitno potrebno učiniti nešto na saniranju stanja Staklene banke, posebno na onemogućivanju ulaska u objekt. Vijeće mladih Grada Mostara uputilo je inicijativu da se svi ulazi u objekt potpuno zazidaju.

"Možete li bilo gdje u svijetu zamisliti grad, turističko središte, gdje urušene zgrade, kao i objekti uništeni u ratu već dvadeset godina služe kao divlja odlagališta smeća, a oronule višespratnice i zgrade u centralnoj gradskoj zoni nisu ograđene i obilježene kao opasne za posjetu i ulazak. Teško da ćete sličan primjer naći u civiliziranom svijetu", kazao je tada za Klix.ba politolog Husein Oručević.

Sporni objekt, za smještaj svojih institucija kupila je Vlada Federacije BiH i on je u procesu uknjižbe, ali datum početka njegove obnove još nije poznat.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: