Novac donatora
63

Zgrada Crvenog križa u Sarajevu poprima stari sjaj, do sada uloženo 550.000 KM

Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
U Sarajevu je danas obilježena sedmica Crvenog križa i Crvenog polumjeseca prezentacijom završetka treće faze projekta obnove i uređenja dijela enterijera zgrade Društva Crvenog križa BiH.

Obnovu zgrade Društva Crvenog križa BiH osim Ambasade SAD-a pomažu predstavnici Crvenog križa Italije, Crvenog križa Španije te drugi međunarodni i domaći donatori.

"Bila sam ovdje prije dvije i po godine i sretna sam što vidim progres u obnovi zgrade Društva Crvenog križa BiH. Iz ambasadorskog fonda osigurali smo čišćenje ruševine, a 2015. godine osigurali smo 120.000 dolara za unutrašnje popravke i sada je taj prostor ponovo stavljen u funkciju.

Vrlo je prikladno što danas govorimo o obnovi onoga što ova zgrada predstavlja za društveni život grada. Mnogi su mi pričali da je ova zgrada prije rata predstavljala jedan od centara društvenog života i nadam se da će ona to ponovo postati", rekla je ambasadorica SAD-a u BiH Maureen Cormack.

Predstavnik Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH Amir Pašić istakao je da zgrada Društva Crvenog križa BiH treba uživati najveći stepen zaštite.

"Ova zgrada pripada naslijeđu arhitektonskog stila moderne i djelo je arhitekte Helena Baldasara koji je posao dobio konkursom 1928. godine. Ova historijska građevina je podignuta u sklopu izgradnje objekata Društva Crvenog krsta u Kraljevini Jugoslaviji u periodu između dva svjetska rata. Ovaj događaj je poziv svim institucijama i ljudima dobre volje da se radi na rehabilitaciji oštećenih i ugroženih spomenika", rekao je Pašić.

Rajko Lazić, predsjednik Predsjedništva Crvenog križa BiH je kazao da je dosadašnja obnova koštala blizu 550.000 KM, a da je u posljednjih 17 godina Crveni križ samo zbog kirije morao izdvojiti čak 800.000 KM.

"Crveni križ BiH će uskoro konačno imati svoj dom", rekao je Lazić.