BiH
65

Zetra projekt: Ispričajte i vi svoju priču o Yutelovom Koncertu za mir u Sarajevu

Klix.ba
Osnivači Zetra projekta pozvali su sve građane koji su bili na koncertu "Yutel za mir" 28. jula 1991. godine u sarajevskoj dvorani Zetra da se jave i pošalju svoja sjećanja.

Svi zainteresovani moći će se u narednih mjesec dana javiti putem web stranice www.zetraproject.com, ispisati svoja sjećanja ili ispričati ih putem kamere i uplodovanih videa. Također, mogu uploadovati i arhivski materijal, svoje snimke, fotografije, isječke iz novina ili bilo koja druga sjećanja iz tog perioda.

Zetra Projekt u svojoj istraživačkoj misiji želi pokazati da je postojao veoma impresivan broj građana širom Balkana koji su željeli mir, a ne rat koji ih je zadesio te tako rekonstruisati upravo ovaj koncert, kulminaciju antiratnih protesta na Balkanu tokom devedesetih godina. Zetra Projekt u potrazi je za stavovima građana/nki o proteklih 25 godina, sa nadom da će svi u Evropi moći naučiti mnogo, saopćili su.

Zetra projekt uspješno je završio svoju prvu fazu u kojoj su nedavno realizirana snimanja i intervjui sa građanima iz Sarajeva povodom sjećanja na dan Yutelovog koncerta za mir iz 1991. godine.

U utorak 28. juna na web stranici www.zetraproject.com možete čuti prve priče koje su ispričali Lidumil Alikalfić, Milan Trivić, Davor Ebner, Senka Kurt i Anita E. Dadić.

U okviru ovog projekta u septembru bi trebalo početi snimanje dokumentarnog filma o Yutelovom koncertu za mir

Danijel Višević, autor projekta
Danijel Višević, autor projekta

"Nadamo se da ćemo zajedno sa Vama i Vašim pričama uspjeti ojačati želju za mirom naglasivši sav besmisao i tragediju ratovanja", saopćili su pokretači projekta i zahvalili se direkciji i zaposlenima ZOI ‘84 te svim građanima i građankama iz BiH, Srbije, Hrvatske i Slovenije koji su već ispričali svoje priče.