BiH
0

Zetra i dalje bez struje, ZOI '84 će danas Elektroprivredi uplatiti 40.000 KM

Piše: E. G.
Kantonalnom preduzeću ZOI '84 jučer je isključena struja i to u zgradi gdje je smještena uprava, u olimpijskom kompleksu Zetra i u objektima na olimpijskim planinama u nadležnosti ove firme. Struja je nakon toga uključena upravnoj zgradi, ali ne i na planinama i Zetri.

Direktorica ZOI-a Marijana Arapović-Podrug za Klix.ba kaže da je najveći problem to što Zetra nema struju, što se nikada ranije nije dogodilo.

"Prvi put je jučer u 16 sati Zetra zaključana za sve komitente, jer nismo mogli pustiti ljude da po mraku šetaju unutra. Situacija je ovakva, nova uprava je zatekla dug za električnu energiju u iznosu od oko 212.000 KM. Od 1. aprila, od kada sam ja tu, uspjeli smo izmiriti negdje oko 158.000. Trenutno stanje duga je negdje oko 215.000, što je otprilike isto, ali smo uspjeli da se dug ne povećava", kazala je Arapović-Podrug.

ZOI je napravio uspeni sporazum sa Elektroprivredom BiH da će danas u toku dana uplatiti oko 40.000 KM te će napraviti dogovor o izmirenju duga do kraja godine.

Elektroprivreda BiH je prije nekoliko dana najavila da će kantonalnim preduzećima, među koje spadaju i GRAS, Vodovod i kanalizacija te Studentski centar, isključiti električnu energiju zbog neredovnog plaćanja. Ukupna dugovanja ova četiri preduzeća iznose više od 10 miliona maraka.

S druge strane, premijer Kantona Sarajevo Suad Zeljković jučer je na konferenciji za medije izjavio kako nije stvar u dugu, već u političkim igrama. Premijer je javno postavio pitanje zbog čega struja kantonalnim preduzećima nije isključena kada je Vladu KS predvodio SDP-ov premijer, aludirajući na to da je i direktor Elektroprivrede BiH Elvedin Grabovica SDP-ov kadar.