BiH
2

Zetra će u subotu biti pretvorena u grad studenata, njih 7.097 dobit će diplome

Piše: T. S.
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Dvorana Juan Antonio Samaranch će se u subotu, 9. novembra, pretvoriti u grad studenata. Naime, 7.097 diplomanata, magistranata i doktoranata Univerziteta u Sarajevu na svečanoj ceremoniji dobit će diplome za svoje zalaganje i trud.

Ovo je prvi put da se svim završenim studentima prvog, drugog i trećeg ciklusa studija diplome uručuju u dvorani u Zetri, umjesto na matičnim fakultetima. Najuspješniji studenti sa svakog fakulteta i akademije dobit će posebna priznanja.

"Senat je usvojio odluku da svaki student koji ima prosjek iznad 9,50 dobija Zlatnu značku, dok se Srebrena značka dodjeljuje studentima koji imaju prosjek od 9 do 9,5", kazao je rektor Univerziteta u Sarajevu, prof. dr. Muharem Avdispahić.

Prva generacija doktora medicine po Bolonji

U prvom ciklusu 26 diplomanata je odlikovano Zlatnom značkom, 63 Srebrenom, a Povelju Univerziteta u Sarajevu dobit će šest diplomanata.

Najbolji diplomant, koji ima prosjek 10,00, je Alija Bevrnja sa Mašinskog fakulteta.

Među studentima drugog ciklusa njih 29 je odlikovano Zlatnom značkom, 37 magistranata je odlikovano Srebrenom značkom, a četvero njih će dobiti Povelju Univerziteta u Sarajevu. Najbolji magistrant je Adnan Zahirović sa Prirodno-matematičkog fakulteta koji ima prosjek 10,00.

Na ovogodišnjoj ceremoniji će biti promovisana i prva generacija studenata trećeg ciklusa.

"Dodjela diploma je najsvečaniji i najznačajniji trenutak u akademskom kalendaru. S obzirom na to da ove godine imamo 5.100 studenata koji su završili po Bolonjskom procesu možemo reći da je Univerzitet u Sarajevu zakoračio u evropski prostor visokog obrazovanja. Ove godine imamo i prvu generaciju doktora medicine, koji su završili po Bolonjskom procesu, kao i devet doktora, odnosno studenata koji su završili treći ciklus", istakao je rektor Avdispahić.

Ceremonija bez roditelja i prijatelja studenata

U subotu će Zetra biti puna studenata, no, nažalost, u dvorani neće biti mjesta za njihove roditelje.

"Učinili smo sve da ta svečanost protekne dostojanstveno. Vrijedni tim sa Akademije scenskih umjetnosti, na čelu s mladim rediteljem Nerminom Hamzagićem, mjesec dana je pripremao sve kako bi svečanost protekla u najboljem redu te vjerujemo da će cijeli proces biti svečaniji i dostojanstveniji nego prije, kada se dodjela diploma vršila na matičnim fakultetima. Direktan prijenos dodjele diploma bit će emitovan na TVSA", kazao je prof. dr. Avdispahić, naglasivši da Sarajevo nema veću dvoranu u kojoj bi se mogle održavati takve svečanosti i u koje bi onda mogli smjestiti i roditelje.

Dodao je da će se ovakav vid dodjele diploma nastaviti i u budućnosti, a sve dok se svečanost bude održavala u dvorani Juan Antonio Samaranch, roditelji neće moći prisustvovati.

"Kada ne bi bilo septembarskog roka, kao što to u suštini i jeste pravilno po Bolonjskom procesu, dodjele bi se mogle održavati ranije i onda bismo to mogli organizovati na jednom od naša dva stadiona. Također, matematički je moguće da se svečanosti održavaju i više dana zaredom ili, naprimjer, dva puta godišnje", rekao je prof. dr. Avdispahić.

Ahmed Nurković, predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu, istakao je da zbog sigurnosnih razloga nije moguće da roditelji prisustvuju.

"Dvorana ne može primiti toliko ljudi, stoga je razumljiva odluka da dodjeli prisustvuju samo studenti", naglasio je Nurković, istaknuvši da ne treba narušavati pozitivan dojam s obzirom na to da je organizacija na veoma visokom nivou i da je sve učinjeno kako bi svečanost bila uistinu dostojanstvena.

Ceremonija dodjele diploma počinje u 11:00 sati.