Napad na pravosuđe
385

Žestoke reakcije vlasti Srbije na presudu Oriću: Sud BiH nije sud, već sramota pravosuđa

Piše: Er. M.
Foto: b92
Foto: b92
Političari iz susjedne Republike Srbije obrušili su se pravosudne institucije BiH nakon odluke Suda BiH kojom je Naser Orić oslobođen optužbi za ratne zločine.

Da je BiH ozbiljnija zemlja, žestoke reakcije domaćih institucija uslijedile bi nakon tvrdnji srbijanskih vlast kako se Sud BiH uopće ne može nazvati sudom, odnosno da predstavlja sramotu pravosuđa. Posebnu jačinu ovakvim izjavama daje činjenica što ih izgovara ministar odbrane Republike Srbije (Aleksandar Vulin).

Vulin je rekao da sud koji je oslobodio Nasera Orića nije sud, već sramota pravosuđa i sramota ljudske zajednice, dodajući da sud koji je mogao da oslobodi "dokazanog zločinca i krvoloka ugrožava mir, sigurnost, povjerenje i pomirenje na čitavom Balkanu".

"Sud koji je u stanju da dokazanog ratnog zločinca Nasera Orića oslobodi odgovornosti za ubistvo 3.500 Srba nije sud već sramota, ali i velika prijetnja miru i velika opasnost", rekao je Vulin, a prenosi Blic.

Oštru reakciju uputio je i ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić koji je rekao da je oslobađajuća presuda za Orića, kojeg Srbija potražuje zbog zločina nad Srbima, poruka da se za zločine počinjene nad Srbima ne odgovara.

Dačić je u izjavi za Tanjug poručio da nikakav sud neće moći oprati srpsku krv s Orićevih i ruku drugih zločinaca te da će ih kazna stići kad-tad.

"Ima li kraja bezobrazluku, poniženju i nepravdi prema srpskim žrtvama? Odluka o oslobađanju Nasera Orića poručuje da se za zločine počinjene nad Srbima ne odgovara. Zar neko misli da se tako može graditi mir, stabilnost i pomirenje u regionu? Za razliku od Srba, ni muslimani, ni Hrvati, ni Albanci, nisu spremni da se suoče sa svojim ratnim zločinima", naveo je Dačić.

Ministrica pravde Srbije Nela Kuburović poručila je kako je "sramna odluka Suda u BiH još jedna potvrda da za ubice i zločince poput Nasera Orića nema kazne, a da za pobijene, preklane i mučene srpske žrtve nema nikakve pravde".

Ona se u saopćenju za javnost pita da li onaj ko je na najbrutalnije načine ubijao civilno stanovništvo, kopao oči i rezao grkljane Srbima u selu Zalazje, ostaje nevin za zločine koje je počinio?".

"Da li desetine očevidaca i svjedoka tih mučnih i mračnih sjećanja nisu dovoljna potvrda da ubice i mučitelje stigne pravda i kazna. Mrtve oči Slobodana Ilića, Milutina Miloševića, Mitra Savića i mnogih drugih ovakvom odlukom zauvijek ostaju duboko zakopane u crnim sjećanjima njihovih porodica, prijatelja i svih nas. Mračna istina je danas progledala – da se samo za srpske žrtve ne zna ime i prezime njihovih dželata, imena onih koji su im na najbrutalniji način oduzeli živote. Da li pravda i pravo ne poznaju ubistvo, silovanje, vađenje očiju, mučenje staraca i djece, samo zato što su oni Srbi? Da li je to pomirenje kojem države iz regiona teže?", navodi se u saopćenju.

Ona vjeruje da će Viši sud u Beogradu pred kojim se i dalje vodi postupak za ratne zločine protiv Nasera Orića za ubistvo devet civila nastaviti da vodi ovaj slučaj.

"Najmanje što dugujemo srpskim žrtvama i njihovim porodicama, jeste istina od čije su ruke izgubili život. Srbija neće odustati od politike pomirenja i dobrosusjedskih odnosa u regionu, ali to jednako moraju željeti sve države i biti posvećene tome", zaključuje se u saopćenju.