{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Žestoke reakcije na atake iz RS-a

S
11.9.2010. u 13:59
0
51
Žestoke reakcije na atake iz RS-a
0
Žestoke reakcije na atake iz RS-a
Haris Silajdžić (Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
Stranka za Bosnu i Hercegovinu zatražila je danas od predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića da sazove vandrednu sjednicu Predsjedništva BiH s ciljem razmatranja alarmantne eskalacije ataka na ustavni poredak, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, te na povratničku populaciju, od strane najviših dužnosnika iz RS entiteta, saopćeno je danas iz ove stranke.
Predsjedništvo BiH ima ustavnu obavezu da djeluje po pitanju kršenja Evropske konvencije o ljudskim pravima, te je dužno da razmotri jučerašnji fizički napad na Fatu Orlović koji su počinili javni organi Republike Srpske, odnosno policija tog entiteta, na njenom privatnom posjedu.

Predsjedništvo BiH je također obavezno da preduzme sve mjere u pravcu zaštite ustavnog poretka, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine, bez obzira da li su isti ugroženi od strane vanjskih ili unutrašnjih faktora. Izjave Nikole Špirića, koji je imenovan od strane Predsjedništva BiH, da će Republika Srpska krenuti ka otcjepljenju od Bosne i Hercegovine zahtjeva hitne i konkretne mjere.

Stranka za BiH upozorava da se poslijednje izjave najviših dužnosnika RS entiteta ne mogu okarakterisati kao predizborna retorika, već jasno predstavljaju koordiniranu i ciljanu akciju koja za svrhu ima legitimizaciju politike negiranja genocida, ataka na povratničku populaciju i rasturanja Bosne i Hercegovine. Cilj te akcije nije skupljanje predizbornih poena, već upravo priprema za realizaciju te politike nakon izbora.

Stranka za BiH stoga podcrtava da međunarodna zajednica mora zaustaviti ovu politiku prije nego ista dovede do ozbiljne sigurnosne krize u Bosni i Hercegovini. Neshvatljivo je da se u pojedinim zemljama članicama PIC-a hapse negatori genocida, dok ambasadori tih istih zemalja i dalje pregovaraju sa Miloradom Dodikom koji tvrdi da u Srebrenici „nisu ubijeni civili,“ te da „to nije bio genocid.“ Stranka za BiH smatra da je pojačan anganžman Evropske unije na Balkanu pozitivan, ali da se ne može ograničiti na Kosovo jer Bosna i Hercegovina ostaje centralno pitanje za mir i sigurnost na ovom području.

"Svi koji nastoje povući paralelu između Kosova i dijelova Bosne i Hercegovine moraju shvatiti da su te dvije situacije pravno i istorijski neuporedive. Stranka za BIH ostaje opredjeljena za konstruktivan rad usmjeren ka poboljšanju života građana, ali također podcrtava da ukoliko destruktivne snage nastave sa ovom politikom, te ukoliko međunarodna zajednica nastavi ignorisati prijetnju te politike, u BiH postoje dovoljno jake snage koje će zaštiti suverenitet i teritorijalni integritet na isti način na koji su ovu zemlju odbranili od Miloševićeve agresije", stoji u saopćenju Stranke za BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: