Stranka za BiH
0

Oštra osuda Špirićeve izjave kojom prijeti cjelovitosti BiH

Sarajevo-x.com
Stranka za Bosnu i Hercegovinu najoštrije osuđuje posljednje izjave predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Nikole Špirića kojima se prijeti cjelovitosti i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine, navedeno je u saopćenju za javnost iz ove stranke.

"Izrečeni stavovi Nikole Špirića predstavljaju kontinuitet politike SNSD-a Milorada Dodika, kojima se reafirmiše politika ratnih zločinaca Slobodana Miloševića i Radovana Karadžića. Kao što ciljevi te politike, podudarni sa ciljevima SNSD-a, nisu mogli biti ostvareni genocidom, etničkim čišćenjem i najgorim sistematskim ratnim zločinima, tako neće biti ostvarivi i nikada u budućnosti", poručuju iz SBiH.

"Stavovi Milorada Dodika i Nikole Špirića u direktnoj su suprotnosti sa interesima svih građana Bosne i Hercegovine zato što blokiraju sve pokušaje izgradnje demokratske države jednakopravnih građana i naroda. Stranka za BiH ukazuje svim međunarodnim predstavnicima u Bosni i Hercegovini na njihovu odgovornost u očuvanju mira u Bosni i Hercegovini preuzetu Daytonskim mirovnim sporazumom", navodi se dalje.

"Istovremeno, ukazujemo i na potpuni debakl i katastrofalne posljedice svojevremenih upornih pokušaja pravljena nasilne simetrije i stavljanja znaka jednakosti među političkim akterima koji prijete miru i više i ne kriju namjere pokušaja rasturanja države Bosne i Hercegovine, sa jedne, i političkim akterima koji se zalažu za prosperitet države i svih njenih građana. Srećom, 'maske' su pale i Stranka za BiH izražava zadovoljstvo što su i međunarodni predstavnici i pojedini bh. politički akteri konačno postali svjesni dugotrajne promašenosti amnestiranja SNSD-a Milorada Dodika od politike koja Bosni i Hercegovini prijeti mrznjom, novim zločinima i nasiljem", istaknuto je.