Parlament BiH
37

Žestoke kritike na rad Vijeća ministara: Zašto se članovi Predsjedništva BiH crvene u EU ako je napredak impresivan

Piše: Er. M.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Državni parlamentarci žestoko su kritikovali rad Vijeća ministara BiH u toku rasprave o Izvještaju Vijeća ministara BiH za 2016. godinu.

Zastupnik SDP-a BiH Saša Magazinović rekao je da je sve ono što je predsjedavajući Vijeća ministara BiH iznio u svom izlaganju bajkovito. Optužio je Zvizdića da je usvojio mehanizam koordinacije koji je učinio kantone subjektima međunarodnih odnosa.

On je rekao da je Zvizdić tokom izlaganja kritikovao prošli saziv Vijeća ministara BiH na čijem čelu se nalazio njegov ministar finansija Vjekoslav Bevanda, o čemu nije želio detaljnije polemisati. Istakao je da nikada nije osnovano vijeće za nacionalnu sigurnost, što je Zvizdić obećao u svom ekspozeu.

Zastupnik HDZ-a Nikola Lovrinović reagovao je na Magazinovićevo izlaganje ističući da mehanizam koordinacije nije Ministarstvo vanjskih poslova BiH i da kantoni imaju ustavne ovlasti kada je riječ o usaglašavanju stavova.

Zastupnik A-SDA Jasmin Emrić rekao je da je, proučavajući Izvještaj Vijeća ministara BiH, došao do zaključka kako je nova metodologija izvještavanja samo paravan kojim se pokušavaju sakriti loši rezultati.

Zvizdića je pitao zašto nisu u Izvještaju o radu Vijeća ministara BiH naveli reforme koje su proveli, a koje su navodno dovele do impresivnog napretka. Kako kaže, Vijeće ministara BiH trebalo se koristiti statistikom Agencije za statistiku BiH koja pokazuju da je broj nezaposlenih skoro sustigao broj zaposlenih.

Ističe da je zanimljiv i "hvalospjev" o rastu vitalnih ekonomskih parametara za šta se tvrdi da je riječ o rezultatu rada Vijeća ministara BiH, dodajući da on nije osjetio nijednu mjeru koja je rezultirala rastom.

Posebno je kritikovao zakonodavnu aktivnost Vijeća ministara BiH u 2016. godini jer je izvršna vlast rijetko upućivala prijedloge zakona u Parlamentarnu skupštinu BiH.

Zastupnik SDA Šemsudin Mehmedović rekao je da je ključni odgovor na Izvještaj Vijeća ministara BiH pitanje da li su građani BiH sretniji. On je rekao da mu se čini kako Vijeće ministara BiH ne vodi dovoljno brige o nacionalnim interesima naše zemlje van teritorija, a kao primjer naveo je izgradnju Pelješkog mosta.

Zastupnik Nezavisnog bloka Senad Šepić pozvao je Zvizdića da pogleda Pismo namjere MMF-u i da će u njemu vidjeti šta su obećali kada je riječ o reformama poput javnog sektora. On je kazao da će Nezavisni blok glasati protiv Izvještaja Vijeća ministara BiH.

DF-ova zastupnica Maja Gasal-Vražalica je kazala da je Zvizdić nije uvjerio da je BiH ostvarila impresivan napredak i da napreduje ka Evropskoj uniji. Ona je pitala i da li Vijeće ministara BiH pripisuje sebi zapošljavanje u industrijskom sektoru s obzirom na to da industrijski sektor nije u nadležnosti Vijeća ministara BiH.

Istakla je i da joj nije jasno zbog čega se onda članovi Predsjedništva BiH crvene pred stranim zvaničnicima ako je već napredak BiH na putu ka EU impresivan.