Nemaju isti stav
29

Žestoka rasprava na sjednici Vlade FBiH o raspodjeli novca od akciza, tačka prolongirana

Piše: A. D.
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Vlada FBiH na današnjoj sjednici u Mostaru raspravljala je o informaciji o spornoj podjeli prihoda od akciza koji su dogovorili članovi Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Rasprava je, kako saznaje Klix, dijelom bila žestoka budući da su entitetski ministri dijelili novac od 165 miliona KM tako što je FBiH pripalo tek 59 posto, a RS 39 posto i Brčko distriktu dva posto od akciza.

Na sjednici su izneseni različiti stavovi članova UO UIO Muhameda Kozadre i ministrice Jelke Milićević.

Saznajemo da je Milićević na sjednici spočitala Novaliću da je sa premijerkom RS Željkom Cvijanović ranije dogovorio raspodjelu sredstva od akciza bez koeficijenata rapodjele, a čemu je ona kao federalna ministrica insistirala.

Na kraju je usvojen zaključak ministara SBB-a da se, nakon što se svi članovi Vlade upoznaju sa predloženim zaključcima, o ovome izjasne na narednoj sjednici u petak.

Inače, Kozadra je naveo da pomenuta raspodjela ide na štetu FBiH, tako što će FBiH dobiti 32,4 miliona KM manje nego što je uplatila, dok će RS dobiti 24,9 miliona KM više, a Brčko Distrikt 7,4 miliona KM više.