Teške optužbe
59

Žestok sukob Novalića i Murphyja: Od "korumpiran je" do "miliona za propagandu"

D. Be.
Fadil Novalić i Michael Murphy (Foto: Klix.ba)
Fadil Novalić i Michael Murphy (Foto: Klix.ba)
Nakon što je američki ambasador Michael Murphy poručio da je bivši premijer FBiH Fadil Novalić sankcionisan zbog svog ponašanja odnosno zbog korupcije uslijedio je žestok odgovor.
Murphy je u razgovoru za Fenu odgovorio na tvrdnje bivšeg premijera Federacije BiH Fadila Novalića da je sankcioniran zato što je neko iz bh. politike tražio od Vlade SAD-a da to uradi.

"To nije slučaj. Mi donosimo spostvene odluke na osnovu dokaza koje imamo, a gospodin Novalić je sankcioniran zbog svog ponašanja. To je korupcija. To nije tajna. Mi smo bili vrlo jasni u vezi s tim. Ako ima zabrinosti u vezi toga, odgovor je zato što je korumpiran", rekao je ambasador Murphy.

U odgovoru Murphyju, Novalić ga je optužio da je potrošio milione maraka u propagandu.

"Ambasador Murphy se opet gotovo patološki bavi sa mnom. Kaže i danas da sam ja korumpiran.Strategija koja se, nažalost, u našoj zemlji provodi već 30 godina. Nisam prvi - radili su ovo i Aliji Izetbegoviću, Harisu Silajdžiću, svakom ko je bio faktor kod Bošnjaka. Uvijek je išao medijski teror o 'korupciji', 'kriminalu', čak i 'islamskom terorizmu'", naveo je Novalić.

Zatim je optužio Murphyja da je uložio mnogo u propagandu, ali da je opet "morao izvršiti državni udar".

"Trebali ste priupitati svog kolegu Larsona, koji je iz Bosne utekao pod čudnim okolnostima, zbog čega su mene stavili na crnu listu. Saznali biste bi da su u pitanju pisma penzionerima kakva je slao i predsjednik Amerike. Čudi da niste mogli čak naći ni bolje opravdanje. Jasno je da sam smetao projektima i širim planovima. Ali, mene ne možete ucijeniti, jer nemam oraha u džepu. S druge strane, valjalo bi saznati kako ćete vi, gospodine Murphy, svojoj vladi opravdati kako su milionskim iznosima plaćani Media planovi kojim su širene laži i neistine u Bosni i Hercegovini. Ne znam kako je kod vas, ali u našoj zemlji je grijeh lagati, a u laži su kratke noge", naveo je SDA-ovac.

MOJ ODGOVOR MARFIJUAmbasador Murphy se opet gotovo patološki bavi sa mnom. Kaže i danas da sam ja...

Posted by Fadil Novalić on Thursday, November 9, 2023
Na kraju je poručio kako se nada da će Sjedinjene Američke Države ponovo poslati ozbiljnog i nekorumpiranog ambasadora.

"Onakvog kakvi su bili vaši prethodnici, gdja. Maureen Cormack i gosp. Eric Nelson, a ne kao što ste vi gospodine Murphy, jer vi ostavljate samo laži i smutnje među Bošnjacima."