"Šta Vi radite ovdje?"
494

Žestok okršaj Škrijelja, Izetbegović i Konakovića na sastanku o Medicinskom fakultetu UNSA

Klix.ba
Škrijelj, Izetbegović i Konaković (Foto: Klix.ba)
Škrijelj, Izetbegović i Konaković (Foto: Klix.ba)
Sastanak povodom rješavanja statusa uposlenika KCUS-a, a koji su dijelom u radnom odnosu na Medicinskom fakultetu UNSA, pretvorio se u potpuno promašen skup obilježen galamom i prijetnjama, saznaje Klix.ba.

Duže od tri sata u ponedjeljak je trajao sastanak s predstavnicima Vlade KS, nastavnicima Medicinskog fakulteta i uposlenicima KCUS-a, a nakon kojeg nisu usvojeni nikakvi zaključci.

Sastanku su prisustvovali ministrica za obrazovanje, nauku i mlade KS Zineta Bogunić, njen pomoćnik Sifet Kukuruz, ministrica pravde KS Lejla Brčić, ministar finansija KS Amel Kovačević, rektor UNSA Rifat Škrijelj, vršiteljica dužnosti dekanese Medicinskog fakulteta UNSA Semra Čavaljuga, direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović i predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković.

Ovo je bio nastavak ranijeg sastanka na Medicinskom fakultetu, a koji je održan 26. marta. Na samom početku sastanka već se vidjelo kako on neće proteći u najboljem redu. Naime, rektor Škrijelj je, nakon što je vidio da su svi pozvani poveli sa sobom saradnike, napravio incident na samom početku sastanka i povišenim tonom rekao kako su se "svi okupili da ga napadaju"

"Sada ćete čekati da i ja dovedem svoje ljude", rekao je Škrijelj nakon čega je napustio sastanak. Nakon 10 minuta se vratio i kao pomoć doveo predsjedavajućeg Skupštine KS Elmedina Konakovića, a u nastavku sastanka počeli su mu se pridruživati i ostali članovi "njegove ekipe".

Rektor UNSA Rifat Škrijelj (Foto: Klix.ba)
Rektor UNSA Rifat Škrijelj (Foto: Klix.ba)

Nakon što je Škrijelj sjeo za stol s Konakovićem direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović pitala je "zašto sastanku o Medicinskom fakultetu prisustvuje nastavnik fizičkog vaspitanja". Predsjedavajući Skupštine KS svoj dolazak je opravdao time da je on predsjedavajući skupštine, na što je Izetbegović rekla "ovo nije skupštinsko zasjedanje" i da Konaković "nije najavljen na sastanak".

"Ja sam onaj koji mijenja zakone i učinit ću sve da ih i promijenim", kazao je Konaković kojem su nakon toga prisutni rekli da se prilikom usvajanja zakona moraju poštivati zakonske procedure, uključujući i javnu raspravu.

Do kraja sastanka Konaković je podržavao rektora Škrijelja, a atmosfera je dovedena do usijanja kada su predstavnice Vlade KS, odnosno ministrica obrazovanja KS Zineta Bogunić i ministrica pravde i uprave KS Lejla Brčić rekle da je za njih Semra Čavaljuga zakonita dekanesa jer je upisana zakonskom procedurom u Sudski registar.

Škrijelj je tada u više navrata povisio ton i ustao sa stolice u želji da napusti sastanak. Ministrica Bogunić nekoliko puta mu se obratila riječima: "Nemojte se derati i nemojte mi prijetiti. Ovo nije prvi put da mi prijetite".

"Bogom se kunem da između mene i Boga ima samo grob i da ćete svi mene zapamtiti", rekao je navodno Škrijelj na sastanku.

U diskusiju se uključila i Izetbegović koja je tražila od Škrijelja da se vrati na osnovnu temu, a to je rješavanje problema statusa uposlenika KCUS-a i Medicinskog fakulteta UNSA.

Tokom izlaganja Čavaljuge s prorektorima Agom Omerbašićem i Nerminom Sarajlićem rektor je u više navrata ponovio kako "neće boraviti u istoj prostoriji" s njima. Direktorica Instituta za naučnoistraživački razvoj (NIR) Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Enra Suljić tim povodom tražila je da se sastanak usmjeri na zadatu temu, međutim do toga u konačnici, do samog prekida sastanka, nije došlo.

O tome koliko je sastanak bio iscrpan najbolje govori informacija da je Čavaljuga nakon sastanka završila u Hitnoj pomoći u hipertenzivnoj krizi.

Čavaljuga je za Vladu KS v. d. dekanese

Ovim povodom kontaktirali smo kantonalnu ministricu pravde Lejlu Brčić koja nam je rekla kako smatra da nije prikladno davati komentar o tome kako je uopće izgledao sastanak, ali da je u ponedjeljak bila stava kako nisu ispunjeni uslovi da se sastanak nastavi. Kako kaže, do kraja sastanka nije ostala zbog ranije preuzetih obaveza.

Ministrica pravde KS Lejla Brčić (Foto: Klix.ba)
Ministrica pravde KS Lejla Brčić (Foto: Klix.ba)

"Rektor nas je obavijestio da su oni zvanično podnijeli zahtjev prema nadležnom sudu da se iz registra briše dekanesa Čavaljuga temeljem odluke Upravnog odbora UNSA o prijevremenom razrješenju. S obzirom na to da taj postupak nije okončan, preporučila sam da prekinemo sastanak dok ne dobijemo informaciju o tome kako se sud zauzeo po tom pitanju. To će nam svima biti smjernica kako ćemo se dalje zauzeti pri rješavaju tog pitanja", rekla je Brčić.

Ona ističe da je njeno subjektivno mišljenje kako postoje određeni lični animoziteti između dvije strane, odnosno rektora Škrijelja na jednoj strani i Uprave Medicinskog fakulteta UNSA na drugoj.

"Mislim da nije u interesu društva da se kroz to posmatra nastala situacija. Mi moramo vidjeti pravnu stranu i šta propisi kažu, a kako bismo iznašli rješenje i priveli kraju proces reintegracije UNSA", kazala je Brčić.

Brčić smo pitali i da li je u ovom trenutku Čavaljuga za predstavnike vlasti u Kantonu Sarajevo vršiteljica dužnosti dekanese Medicinskog fakulteta UNSA ili ne, s obzirom na tvrdnje Škrijelja kako ona nije ni dekanesa, a ni vršiteljica dužnosti dekanese.

Ministrica je odgovorila da je Čavaljuga upisana u sudski registar kao dekanesa i da su isprave iz sudskog registra javne isprave. Potvrdila je da Čavaljuga za Vladu KS ostaje vršiteljica dužnosti dekanese sve dok se njeno ime ne izbriše iz registra.

"Dok god je neko upisan u sudski registar, mi ga formalno posmatramo takvim", rekla je Brčić.

Direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović (Foto: Klix.ba)
Direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović (Foto: Klix.ba)

Direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) Sebija Izetbegović rekla je ovim povodom za Klix.ba kako je sastanak zaista protekao u potpuno nepotrebnoj galami i frustrirajućoj atmosferi. Na pitanje da li je tačno da se njoj Škrijelj obratio riječima "bolje grob nego rob", Izetbegović je odgovorila negativno, odnosno da te riječi nisu bile upućene njoj.

Atmosfera bila nepotrebna i neproduktivna

"Trebalo je da riješimo status uposlenika KCUS-a koji dio radnog vremena rade kao nastavnici Medicinskog fakulteta UNSA. To je jedini razlog zbog kojeg smo profesorica Suljić i ja i prisustvovale ovom sastanku. Nametnuta atmosfera i teme bile su istinski nepotrebne i neproduktivne. Nažalost, tri sata smo potrošili bez ijednog zaključka. Rektorat je trebalo na vrijeme i ozbiljno da pripremi integraciju, što oni nisu učinili. Krivica nije naša, ali smo željeli da doprinesemo naknadnom rješenju", rekla je Izetbegović.

Kako kaže, uskoro će uslijediti novi sastanak i nada se da će svi hladne glave i ozbiljno pripremljeni, poštujući zakonske procedure, ponuditi rješenje problema koji je nastao zbog nepripremljenosti rektorata.

"Izuzetno je važno da studenti Medicinskog fakulteta UNSA imaju kvalitetnu nastavu, a da nastavnici budu zadovoljni svojim statusom i u skladu s tim pružaju maksimalan napor u edukaciji budućih ljekara", zaključila je Izetbegović.

Podsjećamo, nakon što je sredinom novembra prošle godine rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj suspendovao Semru Čavaljugu s pozicije dekanese Medicinskog fakulteta, Nastavno-naučno vijeće Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu na sjednici održanoj 24. decembra 2018. godine izabralo je Čavaljugu za vršiteljicu dužnosti dekanese.

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo 28. januara 2019. godine kaznila je Univerzitet u Sarajevu, generalni sekretar UNSA Suvad Konaković i rektor Sarajevskog univerziteta Rifat Škrijelj sa 11.000 KM zbog kršenja zakona prilikom poništavanja odluke o imenovanju Čavaljuge za vršiteljicu dužnosti dekanese.

Škrijelj je kažnjen jer mu u pisanoj formi nije dato stručno mišljenje Generalnog sekretara Univerziteta u Sarajevu o zakonskoj usklađenosti predmetne odluke rektora Univerziteta u Sarajevu.