Osmi saziv
58

Zeničko-dobojski kanton dobio novi saziv Skupštine, zastupnici položili zakletve

Piše: E. M.
Polaganje zakletve novih zastupnika (Foto: E. M./Klix.ba)
(Foto: E. M./Klix.ba)
Danas je u zgradi Vlade Zeničko-dobojskog kantona održana konstituirajuća sjednica Skupštine Zeničko-dobojskog kantona na kojoj su zastupnici položili zakletve i zvanično preuzeli mandate koje su im dali glasači.

Potpisivanjem i polaganjem zakletve Skupština Zeničko-dobojskog kantona danas je dobila novih 35 zastupnika, od čega je 11 zastupnika Stranke demokratske akcije, šest zastupnika Socijaldemokratske partije, po pet zastupnika Nezavisnog bloka, Snage centra, HS BiH i Prve stranke, po tri zastupnika imaju SBB BiH, HDZ BiH i Demokratska fronta, A-SDA ima dva zastupnika te Stranka za BiH i Naša stranka po jednog.

Ranije je dogovorena i većina koju će u Skupštini ZDK sačinjavati sedam političkih stranka i to SDP, DF, NS, NB, A-SDA, SBB i Stranka za Bosnu i Hercegovinu, dok će s druge strane nakon blizu 20 godina u opoziciji biti SDA i HDZ.

"Nijedan od 35 kandidata nije odbio osvojeni mandat, a na današnjoj sjednici prisutna su 34 kandidata", kazao je Duvnjak.

Zastupnicima su zatim uručena uvjerenja Centralne izborne komisije nakon čega je upriličeno polaganje svečane zakletve te se pristupilo dnevnom redu sjednice 8. saziva Skupštine Zeničko-dobojskog kantona.

U toku današnje sjednice bit će određeni i klubovi Bošnjaka, Hrvata i Srba. U sadašnjem sazivu u Skupštini ZDK bit će 25 Bošnjaka, devet Hrvata te jedan zastupnik koji će biti u Klubu Srba.