BiH
0

FOTO / Zeničkim izviđačima svjetski certifikat JOTI-ja

ZEDA
Članovi Saveza izviđača Zenice su proteklog vikenda zabilježili još jedan vrijedan uspjeh.
Foto: ZEDA
Foto: ZEDA
U okviru manifestacije "The World Scout Jamboree on the Internet - JOTI", međunarodne izviđačke smotre na internetu, postali su prva grupa iz Bosne i Hercegovine koja je osvojila svjetski certifikat za broj kontaktiranih izviđačkih jedinica.

Više hiljada izviđača iz cijelog svijeta je tokom subote i nedjelje međusobno komuniciralo uz pomoć interneta, koristeći sve dostupne tehnologije, od web pretraživača do e-maila, chat programa, mikrofona, skenera i digitalnih fotoaparata.

Foto: ZEDA
Foto: ZEDA
Tokom smotre članovi Saveza izviđača općine Zenica, uz podršku prijatelja iz Multiplexa Ekrana, koji je preuzeo ulogu ovogodišnjeg domaćina, ostvarili su kontakte sa više od 100 izviđačkih grupa iz 48 zemalja svijeta.

Prema odzivu članova sa 125 učesnika SIOZ-a ostvaren je kontakat sa 100 izviđačkih grupa širom svijeta i više od 1.300 pojedinačnih kontakata. Razgovarali su sa prijateljima iz 48 država širom svijeta, između ostalih i sa Nepalom, Ugandom, Pakistanom, Meksikom, Novim Zelandom, Zimbabveom, Etiopijom, Rusijom, Kanadom, SAD, Kiprom, Maltom, a pokrili su sve kontinente osim Antartika, imali su i "skype" razgovor sa grupom sličnoj njima iz Gibraltara i dobro se zabavili.