{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zenički izviđači putuju na Svjetsku smotru

S
25.7.2011. u 16:51
0
1
Zenički izviđači putuju na Svjetsku smotru
0
Zenički izviđači putuju na Svjetsku smotru
Na ovogodišnjoj 22. Smotri izviđača svijeta "World Scout Jamboree", koja se održava na poljima Rinkaby nedaleko od švedskog grada Kristianstada, izviđače Bosne i Hercegovine će predstavljati grupa od 22 člana Saveza izviđača Općine Zenica.
Čast da predstavljaju državu Bosnu i Hercegovinu, i po prvi put u istoriji BiH sačine njen prvi veliki kontingent na jednoj ovakvoj značajnoj manifestaciji, pripala je članovima Saveza izviđača općine Zenica.

Na ovoljetni Svjetski skautski "Džembori", na kojem će učešće uzeti više od 50.000 skauta iz više od 200 zemalja, u utorak 26. jula, putuje grupa od 18 mladih zeničkih izviđača uzrasta od 14 do 17 godina. Vođa bh. ekspedicije je Zekerijah Zeko Avdić, a štab još čine vodnici Emir Valentić i Almedin Kavaz, kao i logističar Emir Dvizac, dok se u glavnom štabu kao stalni članovi smotre "World Scout Jamboree 2011.", već nalaze Sabina Valentić, Dino Brljevac i Emir Serdarević.

Tema "Džemborija" je "Jednostavno izviđaštvo" sa tri bitna koncepta, kojim će se mladi ohrabrivati za sastanke grupa iz različitih sredina, kultura, religija, zemalja i kontigenata. Učesnici će imati priliku da upoznaju one koji žive izvan njjhove lokalne zajednice, pronaći strance i postati prijatelji.

Naravno "Džembori" će biti blizak prirodi, u kojoj će mladi živjet dvije sedmice i gdje će učiti o onome što pojedinci mogu uraditi da bolje štite svijet u kojem živimo.

Smotra će također promovisati solidarnost među izviđačima svih uzrasta i jedinstvo izviđačkih organizacija širom svijeta, uz zajedničku odgovornost prema svijetu u kojem živimo i jedni prema drugima.

Ideje "World Scout Jamboree" će promovisati poštovanje prema drugim ljudima, naglašavajući jednaka prava i mir, gdje su svi jednaki, nezavisno o ličnim karakteristikama ili sredina iz koje dolaze. Teren na kojem će se održatvati ovogodišnji "Džembori" je zeleno travnato polje, sa starim kamenim zidovima, okruženo šumom, a nedaleko od terena su velika prostranstva netaknute prirode, dok je plaža udaljena samo nekoliko minuta vožnje autobusom i sve je savršeno za jednostavnu izviđačku avanturu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: