Svi za bazen
52

Zenički zatvoreni bazen bi ponovo trebao biti u funkciji, podršku obećali Kanton i Grad

Piše: E. M.
Učesnici projekta Svi za bazen (Foto: Klix.ba)
Učesnici projekta Svi za bazen (Foto: Klix.ba)
Zenički srednjoškolci koji su prije nekoliko mjeseci u sklopu školskog predmeta pokrenuli projekt #SviZaBazen, s ciljem ponovnog otvorenja zatvorenog bazena, uspjeli su u svojim namjerama. Nakon održanih sastanaka s nadležnima dogovoreno je finansiranje objekta koji bi od ljeta trebao ponovo otvoriti vrata za svoje sugrađane.

U razgovoru za Klix.ba Emir Baručija, predstavnik zeničkih srednjoškolaca koji su pokrenuli projekt, je kazao kako su obavili razgovore s nadležnima, stečajnim upravnikom Željezare Zenica, u čijem je vlasništvu zatvoreni bazen, Mirzom Jarićem te da je dogovoren način finansiranja objekta.

"Za gradonačelnika Kasumovića projekt 'Svi za bazen' je odličan primjer kako se građanskim aktivizmom može puno postići na poboljšanju uslova života u lokalnoj zajednici. Grad i Zeničko-dobojski kanton su odlučili sufinansirati naš zatvoreni bazen pa će on biti osposobljen i pušten u rad do ljeta", kazao je Baručija te dodao:

"Želimo napomenuti da u našem projektu nije dozvoljena nikakva krivnja i gledanje na prošlost, već rješavanje problema u budućnosti. Ne tražimo krivca, već rješenje. Svi koji se ponašaju mimo toga ne pripadaju našem pokretu, tako da molimo i ostale da ne gledamo u prošlost".

Grad Zenica će mjesečno finansirati održavanje bazena iznosom od 5.000 KM te su svi spremni raditi na stvaranju pretpostavki za kvalitetniji život građana Zenice.

"Grad Zenica je i prošle godine odobrio sredstva za sufinansiranje rada zatvorenog bazena, jer smo prepoznali njegov značaj za djecu, omladinu, ali i sve ostale generacije. Poslali smo i sada jaku poruku da smo kroz mjesečno sufinansiranje u iznosu od 5.000 KM, iako je bazen u vlasništvu preduzeća Željezara Zenica, odnosno Vlade FBiH, spremni raditi na stvaranju pretpostavki za kvalitetniji život svih stanovnika Zenice", poručio je Kasumović.

Kada je riječ o sudbini bazena i uopće Željezare Zenica u stečaju u budućnosti, o tome će odlučiti stečajni postupak i Vlada FBiH. Grad Zenica je, kako je ponovio gradonačelnik, spreman preuzeti vlasništvo nad objektom Sportsko-rekreativnog centra Željezara Zenica.