Od ukupno 17.100 KM
118

Zenički vodovod donirao 15.000 KM zavodu na čijem je čelu gradonačelnikova supruga

Piše: E. M.
JP Vodovod i kanalizacija Zenica
JP Vodovod i kanalizacija Zenica
Javno preduzeće Vodovod i kanalizacija (ViK) Zenica je na osnovu Zakona o donacijama preduzeća u javnom vlasništvu, 31. maja u Službenim novinama Federacije Bosne i Hercegovine objavilo spisak institucija kojima donira novac. Na spisku 13 donacija od po nekoliko stotina KM ističe se donacija od 15.000 KM Javnoj ustanovi Zavod za medicinu rada i sportsku medicinu Zeničko-dobojskog kantona, na čijem je čelu Mersija Kasumović, supruga gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića.

Nadzorni odbor JP VIK Zenica, kojeg je do novog izbora imenovao gradonačelnik Kasumović, na 4. sjednici je donio odluku o dodjeli pojedinačnih donacija pravnim osobama.

Donacije u iznosu od 100, 200 i 300 KM upućene su na adrese 12 od 13 izabranih pravnih osoba, dok je iznos od čak 15.000 KM osiguran za Javnu ustanovu Zavod za medicinu rada i sportsku medicinu ZDK na čijem je čelu, nakon izbora gradonačelnika Zenice, imenovana gradonačelnikova supruga.

Za sada nije poznato na osnovu čega se vršila raspodjela donacija i zbog čega su sredstva od 15.000 KM donirana javnoj ustanovi u vlasništvu Zeničko-dobojskog kantona.

Predsjednik privremenog Nadzornog odbora JP ViK Zenica Emir Korlat u izjavi za Klix.ba je istakao kako su zbog potrebe za obnavljanjem prostorija JU Zavod za medicinu rada i sportsku medicinu ZDK određena veća sredstva.

"Kantonalni zavod je imao i idejni projekat i vidjeli smo šta je cilj i gdje će biti utrošen novac. Ocijenili smo da je to potrebno Zenici, pogotovo jer Vodovod i kanalizacija imaju veliki broj uposlenika koji koriste prostoriju komisije za kontrolu bolovanja koju je potrebno renovirati. Zbog njenog lošeg stanja odlučili smo pomoći da bi grad i građani dobili bolje uslove", kazao je Korlat.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Prethodni nadzorni odbor JP Vodovod i kanalizacija, koji je smijenjen u februaru ove godine, već je podijelio donacije, ali ne i JU Zavod za medicinu rada i sportsku medicinu ZDK. Korlat ističe da je plan Vodovoda i kanalizacije donirati 25.000 KM te da je ostalo još novca.

"Sve je u okviru tog iznosa od 25.000 KM, ako saberete donacije, ima još nekoliko hiljada KM koje će biti podijeljene, ukoliko nam dođe neki zahtjev", zaključio je Korlat.

Transfer donacija bit će obavljen 30 dana nakon izlaska u Službenim novinama FBiH.