Dobili podršku
240

Zenički studenti održali proteste i tražili ispunjenje tri zahtjeva

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Studenti Univerziteta u Zenici danas su održali mirni protest pred zgradom Rektorata UNZE gdje su od nadležnih tražili bezuslovni prelazak u narednu akademsku godinu, smanjenje školarina i plaćanje na rate.

Skoro dvije stotine studenata okupilo se danas ispred zgrade Rektorata Univerziteta u Zenici gdje su održali sastanak s rektorom Damirom Kukićem kojeg su upoznali o svojim zahtjevima te da žele jednaka prava sa studentima u Tuzli i Sarajevu.

Kako je kazala Larisa Gađun, studentica Medicinskog fakulteta u Zenici, Rektorat UNZE ih je podržao te je na redu kantonalno ministarstvo obrazovanja.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

"Ovdje sam u ime neformalne grupe studenata jer nas niko iz oformljenih tijela nije podržao u ovim protestima. Ovdje smo kako bismo od nadležnih tražili bezuslovni prelazak u narednu akademsku godinu, smanjenje cijene školarine i plaćanje na rate. Dobili smo podršku od rektora i osoblja, upoznali smo i ministarstvo obrazovanja ZDK, od kojeg također očekujemo podršku u našim zahtjevima", kazala je Gađun.

Na Univerzitetu u Zenici danas je počela nova akademska godina, a ministar obrazovanja Spahija Kozlić je, komentarišući današnje proteste, kazao da su zahtjevi dostavljeni Uniji studenata koja ih je odbila, ali da će, kada primi inicijativu današnje grupe studenata, sjesti i razgovarati o svakom zahtjevu.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

"Ne znam koliko studenata ima bezuslovni prelazak kao vrstu zahtjeva, mi smo odobrili i dodatni ispitni rok, a zahtjeve trebaju dostaviti Uniji studenata koja ih je mislim primila, ali ih nisu prihvatili. Kada dobijem tu inicijativu, reagovat ću kako bismo zaštitili kvalitet nastave i uobzirili te zahtjeve", kazao je Kozlić te naglasio da UNZE ima najniže cijene školarina.

"Ministarstvo i Vlada ZDK su zaprimili zahtjeve o povećanju cijena školovanja i to smo odbili. Imamo najniže cijene školarina u odnosu na druge univerzitete, ali o svakom zahtjevu trebamo razgovarati."