Preventivne aktivnosti
44

Zenički stacionar se pretvara u izolatorij, zabranjene posjete u bolnici

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
U sklopu priprema za liječenje pacijenata pozitivnih na koronavirus u Kantonalnoj bolnici Zenica poduzete su konkretne mjere koje obuhvataju zabranu posjeta, prekid operativnih zahvata i druge aktivnosti.

Nakon što se kod određenih pacijenata pojavila sumnja za prisustvo koronavirusa, a s ciljem spremnosti zdravstvenih ustanova u Zenici u slučaju pozitivnih analiza na tesitranje, direktor Kantonalne bolnice Zenica uputio je naredbe načelnicima odjela.

Krizni štab Ministarstva zdravstva jutros je direktoru bolnice Rasimu Skomorcu predočio plan pripravnosti za oboljenja izazvana novim koronavirusom zbog čega će doći do izmjena u radu zdravstvenih ustanova.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Jutrošnjom odlukom prekida se rad odjela u zgradi stacionara (Odjel fizikalne medicine i rehabilitacije i Poliklinika za konsultativno-specijalističku djelatnost), a pregledi, samo hitni, će se raditi u bolnici .

Prostor u stacionaru koristiti će se za prihvat i izolaciju pacijenata koji su kao sumnjivi ili dokazani slučajevi upućeni od epidemiologa s terena radi dalje izolacije ili obrade.

Na odjelu infektivnih bolesti planirana su četiri kreveta intenzivne njege i za sada još četiri kreveta postintezivne njege za pacijente koji su za bolnički tretman.

Posjete su zabranjene, kao i ulazak civilima na odjele, a svaki prekršaj će se tretirati kao povreda radne obaveze odgovornoj osobi, a s ciljem prevencije neovlaštenih ulazaka pojačane su kontrole na ulazu u krug bolnice gdje se puštaju samo osobe s uputnicama, a vrši se i kontrola ruksaka i torbi.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Redovni operativni program se prekida od 9. marta, a radit će se samo hitne i onkološke operacije.

Kao posljednja odluka navodi se da se na svim odjelima hospitalizuju samo pacijenti po indikacijama hitne hospitalizacije te da ne bude prijema radi dijagnostičke obrade i drugih.