Nisu isplaćene plaće
67

Zenički rudari stupili u štrajk glađu, planiran protest ispred Gradske uprave

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: E. M./Klix.ba)
Desetak rudara Rudnika mrkog uglja Zenica danas je stupilo u štrajk glađu jer im još uvijek nisu isplaćene plaće i dva topla obroka, a danima ih niko nije posjetio i razgovarao o toj problematici koja je uzrokovana blokadom računa.

Zenički rudari u petak su iskazali radnički neposluh kada su se okupili u Domu rudara gdje su odlučili boraviti u nadi da će im se obratiti neko iz uprave rudnika ili Gradske uprave koja bi, kao i svakog mjeseca, blokirala, a zatim poslala zahtjev za deblokadu računa na osnovu uplate KGZ naknade.

Iz mjeseca u mjesec isti problem koji ovog mjeseca traje već 12 dana zbog čega rudari više nemaju novca. Odlučili su se na štrajk glađu, a to nam je danas kazao i Elvedin Avdić, predsjednik Sindikata rudar RMU Zenica.

"Zbog neisplaćene plaće i toplog obroka stali smo u petak s proizvodnjom. Odlučili smo kao sindikalni odbor biti ovdje. Gradska uprava je blokirala račun RMU Zenica na osnovu kamate za KGZ, a mi smo jutros odlučili stupiti u štrajk glađu jer se niko nije udostojio ni preko vikenda ni jutros da nas dođe obići. Čekali smo, a niko od uprave nije došao da vidi jesmo li živi i imamo li šta jesti. Nismo dobili plaću i dva topla obroka, nemamo novca, ali smo se odlučili na ovo i nećemo odustati", kazao je Avdić.

Kazao je da ga je u subotu nazvao direktor i pitao zašto rudari ne rade na što mu je rečeno da rudari nemaju novca više da bi radili, a sutra će se okupiti svi rudari ispred zgrade Gradske uprave Zenica.

"Nije se udostojio doći jutros. Da, sutra ćemo održati protest gdje e nam se priključiti rudari ostalih šest rudnika u koncernu i neće ni otići dok se sve ne riješi. Ne znamo više do kad. I vama novinarima je jasno šta se ovdje dešava, samo sindikat daje izjave, niko se nije oglasio. Od njih treba tražiti odgovor", dodao je Avdić.

Na pitanje da li su razgovarali s predstavnicima Gradske uprave Zenica, Avdić je kazao da su sreli Kasumovića koji im je kazao da je na godišnjem odmoru.

"U srijedu smo otišli da predamo dokument, sreli smo gradonačelnika koji nam je rekao da je na godišnjem. Obećao nam je da će vidjeti šta može završiti, ali do danas ništa nije završio i šta ćemo sad?", pita Avdić.

Rudari s nestrpljenjem očekuju još jedan, ko zna koji po redu, zahtjev Gradske uprave Zenica za deblokadu računa, kako bi dobili svoje zaslužene plaće i tople obroke, a kada bi se to moglo dogoditi, niko ne zna.