{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zenički logoraši podigli 700 tužbi

F
12.8.2013. u 09:34
0
6
Zenički logoraši podigli 700 tužbi
0
Zenički logoraši podigli 700 tužbi
Udruženje logoraša iz Zenice je 2008. pokrenulo akciju animiranja svojih članova da sudskim putem traže odštetu za vrijeme koje su proveli u logorima.
Po riječima predsjednika Udruženja Samira Pojskića, na području ZDK trenutno je podignuto 700 tužbi, među kojima su tužbe protiv Federacije BiH, Republike Srpske, Hrvatske i Crne Gore, piše Oslobođenje.

Pojskić objašnjava da je 50 članova zeničkog Udruženja logoraša okončalo svu planiranu sudsku proceduru, te da su u fazi iščekivanja dosuđenog iznosa. On dodaje da rok u kojem bi im novac trebao biti isplaćen ne postoji, ali da očekuju da će to biti razuman period koji je primijenjen u sudskoj praksi.

"Kada su u pitanju tužbeni iznosi, teško je govoriti o visini, jer ne postoje finansijska sredstava koja mogu platiti logorašu samo jedan dan proveden u logoru. Prilikom postavljanja tužbenog zahtjeva, naši su advokati pravilno razmišljali i išli na realnost koja je primjerena našoj situaciji u BiH, ali i nekim pravosudnim standardima. Naš iznos je na početku bio otprilike 200 KM po danu, ali taj iznos uveliko zavisi od medicinskog vještačenja koje se provodi u toku sudskog procesa. Praksa je pokazala da imamo predmeta u kojima jedan dan logorašu treba platiti i više od 1.000 KM", pojašnjava Pojskić koji je dobio tužbu protiv Vlade FBiH i koja mu je isplatila naknadu za zatočeništvo u logoru Hrvatskog vijeća obrane Kaonik 1993. godine.

Po toj odluci, Pojskiću je, za oko mjesec boravka u logoru, isplaćeno 200 KM po danu, uz kamate. Pojskić ističe da logoraši na nivou Udruženja vode kampanju Logoraši i u ratu i u miru, te kritizira Zakon o logorašima, navodi se u tekstu Oslobođenja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: