Nastavljaju štrajk
11

Zenički ljekari nakon oglašavanja političara: Ne želimo biti dio stranačkih previranja

Piše: E. M.
Štrajk još uvijek traje (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Štrajk još uvijek traje (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nakon što je gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović uputio otvoreno pismo Vladi Zeničko-dobojskg kantona, u kojem je naglasio da je otežan položaj građana Zenice zbog štrajka ljekara i tražio potpisivanje kolektivnog ugovora, reagovali su i zenički ljekari koji su istakli da ne žele biti dio stranačkih previranja.

Kasumović je u otvorenom pismu naglasio kako podržava nastojanja Saveza strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije za poboljšanje svog statusa i uslova rada, jer bi se time stvorili bolji uslovi zdravstvene zaštite, te je zatražio od Vlade ZDK da ne bude neodgovorna i da potpiše ono što je sporazumom s ljekarima dogovorila.

Međutim, u saopćenju za javnost, predsjednik Štrajkačkog odbora Samostalnog sindikata doktora medicine i stomatologije ZDK Haris Husremović se zahvalio na podršci i istakao da su oni vanstranačka organizacija.

Haris Husremović (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Haris Husremović (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)

"Želimo se zahvaliti svim pacijentima na razumijevanju zbog situacije u kojoj se nalaze zbog generalnog štrajka, a zahvaljujemo se i svima koji nas podržavaju u našoj borbi. Želimo da svi znaju da smo mi vanstranačka organizacija koja se bori za prava doktora medicine i stomatologije, kao i za poboljšanje stanja zdravstva u FBiH. Ne bismo željeli da naše aktivnosti budu pogrešno protumačene te da nesvjesno budemo uključeni u stranačka previranja. S naše strane maksimalno ćemo se truditi da u ovim okolnostima pružimo hitnu medicinsku pomoć, kao i svu ostalu medicinsku pomoć određenu zakonom o štrajku", pojasnio je Husremović.

Zenički ljekari su na sjednici Upravnog odbora odlučili da ne žele više sastanke s Vladom ZDK, koji ne vode nigdje, te su zatražili da im se poziv za sastanak uputi kada bude određena sprovedba aktivnosti iz potpisanog Sporazuma o kolektivnom ugovoru od 11. septembra.


Za kraj su istakli da se štrajk nastavlja do ispunjenja zahtjeva, a da isključiva odgovornost za posljedice nastale štrajkom i posljedice koje će eventualno nastati u daljem toku štrajka padaju na teret Ministarstva zdravstva ZDK i premijera Vlade ZDK Miralema Galijaševića.