Tradicionalno
1.7k

Zenička čimburijada od jutra uz muziku, slavlje na obali Bosne

Piše: E. M.
Zenička čimburijada je i ove godine na lokalitetu Kamberovića polje okupila više stotina građana Zenice koji su jutarnjim čimburom obilježili prvi dan proljeća, a čimbur od 1.500 jaja tradicionalno će pripremiti zenički ugostitelj Rasim Salčinović.

Tradicija zeničkog čimbura nastavljena je i ove godine. Stotine građana Zenice od jutra su na Kamberovića polju gdje su uz dobro društvo i muziku obilježili prvi dan proljeća. Na svakih desetak metara neizostavna je tava sa čimburom i roštilj s mesom. Većini njih ne treba prevelik razlog za slavlje, ali većina ih se okupila zbog tradicije.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

U razgovoru za Klix.ba Zeničani su sretni što ih je na današnji dan poslužilo i vrijeme, ali i raspoloženje.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

"Čimburijada za mene predstavlja radost zbog proljeća, našeg naroda koji je danas na ovom mjestu zaboravio na svoje brige te se posvetio sreći i uživanju. Ovdje sam već desetak godina s prijateljima i porodicom. Iako nam proteklih godina vrijeme nije bilo na ruku, danas je puno bolje", kazao je jedan od Zeničana.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Vladimir Franjić u ime Foruma građana Zenice koji je organizator Čimburijade je kazao kako svake godine pokušavaju unijeti novitete i održati tradiciju.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

"Ove godine smo obnovili i maskotu Čimburka koji je bio u ovom gradu do prije dvije godine, ali nakon što nam se odijelo raspalo, ostali smo bez maskote. Donacijama naših sugrađana uspjeli smo napraviti dvije maskote, jedna je izložena ispred našeg šatora, dok druga hoda i fotografiše se s mališanima", izjavio je Franjić.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

U sklopu današnje Čimburijade bit će održani brojni sadržaji među kojima i sastanak s privrednicima, takmičenje u pravljenju najboljeg čimbura, izložba i nagrađivanje fotografija te cjelodnevno slavlje.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Gradonačelnik Zenice posjetio je šator Restorana Salčinović gdje se priprema najveći čimbur te je sa sinom Rasima Salčinovića Nasirom u kazan od 1.500 jaja dodao još dva jajeta uz poruku da će Gradska uprava Zenica pružiti svu podršku da Čimburijada postane brend.