{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zeničanin sa srcem na desnoj strani: Mnogi su me smatrali bolesnim

A
27.9.2014. u 13:33
94
15
Zeničanin sa srcem na desnoj strani: Mnogi su me smatrali bolesnim
94
Zeničanin sa srcem na desnoj strani: Mnogi su me smatrali bolesnim
Foto: Anadolija
Zeničanin Suad Kaljić (62) čovjek je koji ima posve neobičnu životnu priču.
Naime, još kao mali suočio se sa spoznajom da njegovo srce kuca na desnoj strani i da su mu ostali torakalni organi smješteni na suprotnim stranama tijela.

"Rastao sam kao i ostala komšijska djeca i nisam ni slutio da je nešto tako moguće, sve dok nisam krenuo sa majkom na ljekarski pregled za upis u osnovnu školu. Radio sam taj dan tri snimka torakalnih organa i doktor je u nevjerici svaki put gledao u rezultate", ispričao je Kaljić za Anadolu Agency (AA).

Ova rijetka anomalija koja se stručno naziva "dextrocardia" Kaljiću nikada nije predstavljala nikakav problem, a mnogi su ga smatrali "bolesnim". 

"To je jako rijetka pojava i anomalija kod koje se srce nalazi sa desne umjesto s lijeve strane grudnog koša, a srčane šupljine su postavljene obrnuto. Takvi slučajevi su rijetkost", kazao je specijalista interne medicine Kantonalne bolnice u Zenici Almir Rošić.

Kao vojnik u Jugoslovneskoj narodnoj armiji (JNA) pripadao je auto-jedinici sve dok ponovo nije uradio ljekarski pregled i nedugo zatim premješten je u sektor za zaštitu oružja.

"Ljekari su mi rekli da sam sposoban za auto-jedinicu, ali kada sam stigao u Mostar na odsluženje vojnog roka, poslan sam na medicinsku komisiju na VMA u Beogradu gdje mi je rečeno da sa takvim srcem nisam sposoban voziti. Neposredno sam prebačen u pješadiju", prisjetio se Kaljić.

Kroz smijeh se prisjetio situacije kada mu je jednom prilikom ljekar rekao da "ako ga supruga krene upucati iz pištolja sigurno će promašiti srce, pa će se tako spasiti".

Suad je radio u firmi sve do prije devet godina kada je uslijed rekonstrukcije pao sa mosta na Skenderiji u Sarajevu. Zadobio je povrede i morao otići u penziju.

"Za penziju sam morao ponovo slikati srce i snimke poslati službenim putem. Sa tolikom nevjericom i šokom su ljudi iz penzionog i invalidskog osiguranja gledali na moju anomaliju da je to neopisivo", ispričao je Kaljić za AA.

Ono što je bitno istaći za ovog čovjeka je to da je već 50 puta dobrovoljno darivao krv . Kaljić je, kako kaže, imao ponudu i da gostuje u svjetski poznatoj emisiji Oprah show.

Jedan period svoga života Kaljić je radio i u Frankfurtu gdje je isto tako obavio ljekarski pregled.

"Doktor Ingrid Wolf se nije mogao načuditi i vodio me od kolege do kolege po svim bolnicama u Njemačkoj. Naprosto sam bio u centru pažnje" , kazao je Kaljić.

U svoje doba igrao je fudbal mnogo bolje od svojih vršnjaka, te trenirao u zeničkom Čeliku kojeg i danas neopisivo voli.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: