BiH
665

Đulaga Ogrić, dječak iz Tešnja koji je preživio požar: Ono što te ne ubije, to te ojača!

Piše: Lejla Čolak
Đulaga Ogrić/Foto: Facebook
(Foto: Facebook)
Portal Klix.ba u nekoliko je navrata 2011. i 2012. godine pisao o Đulagi Ogriću, dječaku iz naselja Kraševo kod Tešnja, koji je preživio nesreću u požaru u porodičnoj kući

Nakon požara u porodičnoj kući, tada 11-godišnji dječak Đulaga Ogrić je zadobio teške tjelesne povrede, nakon čega je hitno prevezen na Dječiju kliniku Koševo u Sarajevo.

No, budući da u Sarajevu nisu postojali uvjeti za njegovo dalje liječenje, Đulaga je prebačen na kliniku u Milano u Italiji, gdje je i dočekao svoj 12. rođendan, uz, na svu sreću, uspješan oporavak i vraćanje na noge.

"Najteže mi je bilo gledati roditelje tako tužne..."

"Sve vrijeme u Sarajevu, kao i nekoliko dana u Italiji sam bio uspavan, tako da je mojim roditeljima od samog početka bilo teže nego meni. Mislim da mi je najteže od svega, pored toga što sam bio odvojen od svog doma, bilo gledati njih tako tužne", prisjeća se u razgovoru za Klix.ba Đulaga.

Za njegovo se zdravstveno stanje dok je bio smješten na klinici u Milanu brinuo tim doktora, a u proces rehabilitacije su bili uključeni i psiholog i fizioterapeut.

Svakih sedam dana, Đulaga je imao zahtjevne operacije, a doktori su sa oprezom govorili o njegovom stanju, budući da su povrede koje je zadobio u požaru prijetile da ozbiljno ugroze njegovo zdravlje.

Ipak, on ističe kako je u Italiji sve prošlo u najboljem redu, te da su ljekari bili izuzetno ljubazni prema njemu.

Najbolji poklon za rođendan

"Ja nisam znao njihov, niti oni moj (naš) jezik, tako da smo se pomalo sporazumijevali na engleskom. Oporavak je napredovao brzo – prvi put sam na noge stao na svoj rođendan i od tada je sve krenulo nabolje", priča Đulaga.

U medijima su se u to vrijeme u nekoliko navrata pojavljivali apeli za pomoć i prikupljanje humanitarnih sredstava za pomoć u Đulaginom liječenju za koje je, prema prvim procjenama, trebalo 220 hiljada eura.

"Da nije bilo dobrih ljudi i njihovog odaziva u nevjerovatnom broju, moj oporavak bi bio pod velikim upitnikom. Mislim da je to bila jedna od većih akcija, te najveći razlog zašto sam ja danas dobro. Ovom prilikom se želim od srca zahvaliti svim dobrim ljudima koji su mi pomogli", kazao je u razgovoru za Klix.ba Đulaga Ogrić.

Dodaje kako je njegovo trenutno zdravstveno stanje jako dobro, te da redovno ide na kontrole na Klinički centar u Sarajevo. Uz pomoć fizijatara u Italiji, Sarajevu i Tešnju uspio je normalizirati pokrete ruku i vrata. Prošle je godine, kako kaže, imao jednu operaciju, a uskoro ide i na drugu, nakon čega slijedi boravak u Banji u Olovu, jer mu to dosta pomaže.

"Ono što te ne ubije, to te ojača"

Kad napuni 18 godina, Đulaga će imati plastičnu operaciju lica koja bi trebala ukloniti ožiljke koji su nastali kao posljedica ozljeda u požaru.

Đulaga trenutno pohađa srednju školu za autoelektričara, te kaže kako je istina da "ono što te ne ubije, ojača te".

"Da to je istina! Ne znam šta mi budućnost nosi i šta će mi bog dati, ali znam da me je ovo mnogo ojačalo i promijenilo moj pogled na svijet. Naučio sam da je najvažnije biti uporan i odlučan", poručuje ovaj mladić.

Redakcija portala Klix.ba mu želi mnogo sreće i uspjeha u daljem procesu oporavka.