Veselje na snijegu
601

Zeničanima podijeljen čimbur od 1.500 jaja: Ćuskije da padaju, mi bismo se okupili

Piše: E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: E. M./Klix.ba)
Zenički ugostitelj Rasim Salčinović i ove godine je svojim sugrađanima podijelio čimbur od 1.500 jaja u sklopu zeničke Čimburijade koja se tradicionalno obilježava prvog dana proljeća.

Više hiljada građana Zenice prodefilovalo je danas Kamberovića poljem gdje su došli po svoju porciju čimbura koji se decenijama tradicionalno pravi u ovom gradu.

Uprkos snijegu i niskim temperaturama pronašli su svoje mjesto na obalama Bosne gdje su spremili kotliće i roštilje, a rano jutros pojeli su i čimbur. Duvački orkestar Željezare Zenica i mažoretkinje iz Širokog Brijega uveličali su današnji događaj u Zenici prije podjele čimbura.

“Čimbur se jede ujutro u šest sati, kao prvo jelo s izlaskom sunca. Sve poslije što se jede i sprema nije onaj pravi čimbur. Kasnije pravimo kotlić s kaljom te sač s mesom i krompirom”, kazao je za Klix.ba Nermin Tuzlak koji svake godine s porodicom posjeti Čimburijadu.

“Što se nas tiče, i ćuskije mogu padati, ali mi smo svake godine ovdje”, dodao je Tuzlak.

On i mnogi drugi građani Zenice imaju tajne recepte za čimbur, a tajni recept našeg sagovornika je mladi luk. Po želji građani dodaju i žaru, pivo i druge sastojke.

Predstavnik Foruma građana Zenice Muhsin Ibrahimagić je istakao kako snijeg nikada nije smetao istinskim zaljubljenicima u Čimburijadu.

“Bez obzira na vremenske prilike, oni koji vole čimbur i ovaj događaj, bez obzira na snijeg, kišu ili visoke temperature, doći će i danas s prijateljima obilježiti prvi dan proljeća”, kazao je Ibrahimagić.

Gradonačelnik Fuad Kasumović je s ugostiteljem Salčinovićem u čimbur od 1.500 jaja razbio i počasno jaje, a u izjavi prisutnima je istakao da je Čimburijada tradicija te da će Gradska uprava učiniti sve da je zadrži u okvirima kulturnog sadržaja ovog grada.

U poslijepodnevnim satima planirano je proljetno kupanje Zeničanina Zijada Zahirovića u rijeci Bosni, a u sklopu današnjeg programa učestvovat će i rafteri koji će se spustiti niz rijeku Bosnu.

Dolazak na ovu manifestaciju su najavili i pojedini ambasadori kao i visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko.