BiH
12

Zeničanima crvene mašnice u povodu Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a

Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Na Trgu Alije Izetbegovića u Zenici članovi Crvenog križa danas su podjelom edukacijskih brošura i crvenih mašnica obilježili Svjetski dan borbe protiv AIDS-a.

Vođa današnje akcije Samer Husejnović, volonter Crvenog križa Općine Zenica, kazao je da je cilj prvenstveno osvijestiti mlade o ovoj bolesti.

"Danas smo izašli da probudimo svijest prvenstveno mladih o AIDS-u, a sve povodom Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a, koji se obilježava 1. decembra. Dosta mladih ne zna kako se AIDS ali i druge bolesti prenose, a mi ćemo pokušati da podjelom promotivnog materijala doprinesemo njihovom znanju", kazao je Husejnović.

Prema podacima Ministarstva civilnih poslova BiH, od 1986. godine kada je registriran prvi slučaj zaraze virusom HIV-a do danas, u BiH je registrirano 196 HIV pozitivnih osoba, a kod 116 se razvio AIDS. Od navedenog broja registriranih slučajeva, gotovo dvije trećine su muškarci, a prosječna dob oboljelih je oko 37 godina.

Na globalnom nivou broj novozaraženih slučajeva je u padu za 21 posto u odnosu na 1997. godinu, a također u odnosu na 2005. godinu za 20 posto je smanjen broj smrtnih ishoda povezanih s AIDS-om.