BiH
14

U BiH živi 126 osoba s HIV infekcijom, u 2013. četvero umrlo od AIDS-a

FENA
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Prvi slučaj zaraze HIV-om u Bosni i Hercegovini registrovan je 1986. godine, od tada do novembra 2013. godine registrovano je 245 osoba s HIV infekcijom, a kod 126 osoba razvio se AIDS.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

U proteklih pet godina u BiH, prosječno, bude registrovano 16 osoba s HIV-om što BiH svrstava u zemlje s niskom razinom učestalosti HIV infekcije, podaci su koje je danas u Sarajevu na pres-konferenciji povodom Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a, 1. decembra, prezentirao federalni koordinator za HIV/AIDS Zlatko Čardaklija.

On je kazao i da su u toku 2013. godine zabilježena 22 slučaja HIV-a, od čega devet u Republici Srpskoj i 13 u Federaciji. Od 22 osobe kod šest se razvio AIDS, a četiri osobe su umrle.

Čardaklija je kazao da četiri smrtna slučaja od AIDS-a nisu odavno zabilježena u BiH.

Trenutno u BiH živi 126 osoba s HIV-om, od čega je 91 na liječenju u BiH, a dvije u inostranstvu.

Čardaklija je podsjetio i da BiH koristi sredstva Globalnog fonda za borbu protiv AIDS-a te da je do sada aplicirala dva puta za sredstva za borbu protiv HIV-a i dva puta za borbu protiv tuberkuloze. Odobrena su sredstva od 60 miliona dolara od čega je do sada uplaćeno 46 miliona.

Prema sadašnjim pokazateljima, istaknuo je Čardaklija, BiH više neće moći aplicirati za ova sredstva jer prema procjenama Svjetske banke ima nisku stopu opterećenosti tim bolestima.

Podsjetio je da danas u svijetu s HIV-om živi 35,3 miliona ljudi, oboljelih adolescenata je 21,5 miliona, dok 9,7 miliona osoba u srednje i niskorazvijenim zemljama prima antiretroviralnu terapiju.

U ime Zavoda za javno zdravstvo FBiH Jelena Ravlija je naglasila da je najbitnije raditi na savjetovanju, a posebno mladih ljudi, u vezi s prevencijom HIV-a i AIDS-a. Navela je i da bi te aktivnosti trebale biti besplatne i kreativne da bi privukle što više ljudi.

Svjetski dan borbe protiv AIDS-a obilježava se 1. decembra različitim aktivnostima radi podizanja svijesti javnosti o HIV/AIDS-u, pokazivanja solidarnosti prema oboljelima, djelovanja na smanjenje stigme i diskriminacije i skretanja pozornosti na opasnosti koje donosi rizično ponašanje.

HIV bolest je zarazna i zasad neizlječiva. To je hronični progresivni proces koji nastaje ulaskom HIV-a (virusa humane imunodeficijencije) u organizam.

Crvena vrpca (Red Ribbon) je simbol borbe protiv AIDS-a.

Crvenu vrpcu kreirao je pjevač i glumac Paul Jabara, zajedno s Visual AIDS grupom iz New Yorka 1991. godine kao odgovor na stigmu, diskriminaciju zaraženih osoba, ali i brzo širenje bolesti.