BiH
19

Zeničani zbog zagađenja traže reakciju SIPA-e i Tužilaštva BiH

Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
U velikoj sali Općine Zenica večeras su održani protesti u zatvorenom na kojima su definisani zahtjevi koji će biti poslani nadležnim institucijama, te su dogovoreni uslovi za organizaciju protesta na ulicama Zenice.

Odziv na večerašnje proteste u velikoj sali Općine Zenica bio je mali, a prema riječima predsjednika Ekoforuma Zenica, Samira Lemeša, protesti u zatvorenom su napravljeni sa ciljem ispunjenja odgovornosti prema zdravlju građana Zenice, s obzirom da je još uvijek na stanju epizoda uzbune.

"Obzirom da je još uvijek na snazi uzbuna, pokazali smo nivo odgovornosti pa smo proteste održali u velikoj sali Općine Zenica. Obzirom da je ovo zatvoren prostor, zvali smo predstavnike nevladinih organizacija, sportskih klubova, saveza i neformalnih grupa građana, ali i građane Zenice kako bi nam pomogli u definisanju zahtjeva za nadležne institucije te organizaciji protesta na otvorenom", kazao je Lemeš.

On je dodao da će zahtjevi biti poslani na adrese ArcelorMittala Zenica, Općine Zenica, Vlade Federacije BiH, Ministarstva turizma i okoliša Federacije BiH, te Uprave za inspekcijske poslove FBiH, a isti zahtjevi će biti poslani i na adrese SIPA-e i Tužilaštva.

U svome obraćanju prisutnima, Zeničanin Zlatan Alispahić je predložio da se sa liste adresa za slanje zahtjeva uklone sve institucije osim Općine Zenica.

"Prvo da kažem da obraćam se u ime svoje dvoje djece i ja predlažem da brišemo adrese Mittala i svih ostalih te da sva pitanja dostavimo samo na adresu Općine Zenica. Smatram da su oni jedini odgovorni za ovo stanje u Zenici. Oni su općinska vlast i nama ne može pomoći ni Mittal, ni Federalni inspektori, nego samo Općina Zenica", izjavio je Alispahić.

Večerašnjem protestu prisustvovala je i poslanica Nermina Zaimović-Uzunović koja je kazala kako je Zenica dugo godina žrtva globalizacije.

"Mi smo više godina žrtva globalizacije firmi kojima je bitan profit, a ne ljudi. Borimo se godinama za elementarno pravo i večeras smo svi saglasni da ovaj problem treba riješiti na dugoročnom planu. Ovo stanje je posljedica grijanja jer sve ovo trpimo samo kako bi imali tople radijatore", izjavila je Nermina.

Nadležne institucije sa spiska Ekoforuma imati će rok od 15 dana da odgovore na zahtjeve koje su postavili članovi večerašnjih protesta, a ukoliko se to ne dogodi, najavljeni su protesti na otvorenom.

"Na naše zahtjeve koje pošaljemo čekati ćemo odgovor u roku od 15 dana. Ukoliko ne dobijemo odgovor ili dobijemo izgovore, u roku od 20-tak dana izvest ćemo ljude na ulicu i onda će se naš glas čuti", zaključio je Lemeš.