BiH
9

Zeničani čekaju zaključke sutrašnje sjednice kluba stranaka

Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Pet predstavnika demonstranata u Zenici danas se sastalo sa predsjedavajućim Skupštine ZDK Sretkom Radišićem.

Iznijeli su svoje zahtjeve te su dodali preispitivanje privatizacije, ispitivanje porijekla imovine i oduzimanje one nelegalno stečene, kao i procesuiranje osoba koje su bespravno došle do te imovine, transparentnost plaća i imovinskog stanja onih koji su se u proteklih 20 godina nalazili na funkcijama u politici i šta su imali prije toga, zatim depolitalizacija firmi, prestanak privatizacije, osim one gdje vlasnici ostaju sa udjelom većim od 50 posto, stvaranje komisije kojoj se građani mogu obraćati sa svojim problemima u budućnosti, a koja neće biti politički angažovana, poboljšanje javnog zdravstva i besplatnog liječenja u inostranstvu za osobe kojima je taj vid liječenja neophodan, da se preispita tretman boraca ovog rata i njihov status, rješavanje socijalne politike, pojačano ulaganje u obrazovanje i da politika ne može imenovati direktore škola, ukidanje privatnih univerziteta i provjera diploma te da se utvrdi ko je dozvolio da se ti univerziteti otvore, nezaposleni da budu oslobođeni plaćanja taksi te da imaju novčanu pomoć sa Biroa za zapošljavanje, vraćanje prijeratne politike po pitanju školovanja i stipendija, ukidanje statusa koji plaćaju (vanredni i samofinansirajući studenti da ne plaćaju).

Radišić je na ove zahtjeve kazao: "Moja je molba da sve rješavamo u mirnom dijalogu", na šta su predstavnici naveli da mirni dijalog ne dovodi do rješenja te osuđuju štetu na privatnim i javnim objektima koja su nastala u Zenici.

Radišić je još kazao da je u funkciji pregovora kao predsjedavajući Skupštine ZDK, ističući da Skupština mora usvojiti ostavku premijera ZDK Muniba Husejnagića.

Što se tiče zahtjeva, Radišić je kazao: "Vi ste željeli da vas neko sasluša. Ja ću Kolegij Skupštine upoznati sa vašim zahtjevima. Mi imamo akt koji sam zaprimio od premijera i sutra je sjednica kolegija Skupštine gdje ćemo razmotriti i usvojiti ovu ostavku. Vlada ne može istog trenutka nestati i nastati nova, ona može da radi i učini sve da izvrši vaše zahtjeve".

Predstavnici se nisu složili sa tim te su predložili da se to izvrši pod nadzorom naroda.

"Dokle ja mogu da dobacim dotle i dimenzionišem svoje odgovore. Vi želite da Kanton kao parazit da ostavku i preda nadležnost Općini", dodao je Radišić.

Predstavnik poljoprivrednika je tražio da Radišić preuzme dio odgovornosti te tražio da to kaže pred demonstrantima.

"Ako postoji zakonska mogućnosti gdje i mi trebamo ići sa političke scene, mi ćemo otići", kazao je Radišić.

"Zahtjevi su ozbiljni, ja namjeravam da ih razmotrim, ali vi ste rekli da ćete angažovati eksperte, te to zahtjeva veliku ustavnu reformu, ali Ustav Federacije i Kantona u tom djelu moraju da se mijenjaju", kazao je Radišić te je pročitao saopćenje kolegija Skupštine ZDK.

"Dogovorili smo između ostalog da Skupština pošalje zahtjev prema Federaciji da se ukinu kantoni i da će se sve razmatrati. Tražili smo ekspertnu vladu i da se formira krug profesora sa prava da nam kažu koje je ustavno-pravno rješenje situacije. Pregovori idu dalje, razgovarat ćemo i sa načelnikom da prenesemo da se traži i njegova ostavka. Sada slijede pregovori...", kazao je profesor psihologije, predstavnik demonstranata Dženan Skelić.

Predstavnik RVI je kazao da su spremni opkoliti zgradu te da nikome neće dati da izađu dok se ne ispune zahtjevi. Radišić je zaključio da njegova ostavka i ostavka premijera i ministara nije upitna, te predložio da se sastavi tim eksperata. Predstavnici su tražili i od načelnika Husejina Smajlovića da se obrati predstavnicima demonstranata gdje će razgovarati i o izmjeni struktura u Općini Zenica.

Sastanak sa načelnikom Zenice prvobitno je planiran za sutra bez demonstracija, ali je onda na Smajlovićev poziv odlučeno da demonstranti dođu pred njegov kabinet u zgradu Općine.

U razgovoru sa Smajlovićem predstavnici demonstranata su dogovorili da se sutra u 10 sati održi sjednica kluba stranaka na kojoj će se razmatrati trenutna situacija i moguća ostavka načelnika. Nakon toga će odlučiti o daljim koracima i novim protestima.

Oko 2.000 građana na protestima u Zavidovićima

Danas su i u Zavidovićima nastavljeni protesti građana, nakon što su u petak polupana stakla na zgradi Općine. Građani su se okupili oko 13:00 sati uz jake policijske snage. Skupu je prisustovalo oko 2.000 građana koji su iznijeli svoje zahtjeve općinskom načelniku, a nakon toga su predstavnici građana ušli na sastanak sa načelnikom. Za sutra u 10:00 sati najavljeni su nova okupljanja.