Život pod tmurnim nebom
2

Zeničani više ni ne znaju šta ih i koliko truje, sve više karcinoma

Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Otkako je na nivou FBiH donesena uredba kojom je propisano da zagađivač zraka mora plaćati za to, kompanija ArcelorMittal iz Zenice za period od 12 mjeseci koji obuhvata prošlu i ovu godinu platila je iznos od 579.900 KM.

Prema posljednjim mjerenjima sa tri lokacije u Zenici ( Institut, Crkvice i Tetovo) u augustu 2012. godine došlo je do razlike u mjerenjima pomoćnu fiksne mjerne stanice i automatske mobilne mjerne stanice, gdje su mjerenja mobilne mjerne stanice bila duplo manja od podataka sa fiksnih stanica, a prosječna koncentracija za mjesec august, bila je duplo veća od prošlogodišnje, a reagovanje Zeničana o tome da podaci nisu validni, Općina, Kanton i Institut nisu odgovarali.

Tokom 2011. godine ArcelorMittal je u atmosferu ispustio 10.053 tone sumpor dioksida, 2.217 tona azotnog oksida i 1.397 tona prašine, odnosno čvrstih čestica. Međutim, ovo su samo izmjerene vrijednosti tri parametra koje su zabilježene sa 30 kontrolisanih ispusta, dok se ukupno zagađenje uopšte ne zna.

Štetniji u BiH nego u drugim zemljama

Upoređujući podatke o zagađenosti zeničke željezare i drugih kompanija u vlasništvu Arcelor Mittala u drugim zemljama, jasno je da je količina štetnih tvari ispuštena u Zenici mnogo veća. Tačnije, u drugim zemljama, postrojenja ArcelorMittala ispuste sedam puta manje sumpora i tri puta manje prašine, ističu iz Ekoforuma Zenice. Iz Ekoforuma su nedavno radili poređenja rada zeničke željezare od prije 25 godina i sada.

"Na osnovu takvog poređenja obima proizvodnje i kvaliteta zraka u gradu, možemo zaključiti da je ArcelorMittal u 2011. godini u zrak ispustio veću količinu SO2 i prašine po toni proizvoda nego prije rata. Dakle, ne pet puta više od evropskih željezara, kako je prijavljeno i plaćeno, nego 18 puta više, jer zenička željezara očito radi istom tehnologijom kao i prije 25 godina“, ističu iz Eko Foruma Zenica.

U mjesecu maju 2012. godine na tri lokacije od ukupno 12 lokaliteta na području općine Zenica na kojima se vrše mjerenja zagađenosti zemljišta i biljaka teškim metalima, ustanovljeno je da je povećana vrijednost teških metala odnosno olova i kadmija. Mjerenja je naložila Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, a pomoćnik direktora Federalnog zavoda za agropedologiju iz Sarajeva Ejub Trako, tada je i potvrdio ta mjerenja.

Još ima duha uz pogone čeličnog giganta

"Istraživanjem biljnog materijala ustanovljeno je neznatno povećanje kadmija i olova u mrkvi na jednom od 12 lokaliteta. Na sreću, nije utvrđeno zagađenje nijednim organskim polutantom niti pesticidima“, izjavio je Trako. Glavna i odgovorna urednica Radio - televizije Zenica Sanja Stević, ogorčena je s onim čime se susreće 15-tak hiljada stanovnika mjesta Tetovo.

"Naselje sa oko 15.000 stanovnika smješteno je neposredno uz pogone čeličnog giganta, ali još imaju duha. Međutim, predugo su suočeni sa saznanjem da je njima i njihovoj djeci živjeti uz fabričke kapije i deponiju metalurškog otpada, uz stalni miris sumpora, prašnjavu odjeću i buku iz zeničke željezare", ističe Stević.

Naša sagovornica dodaje da je željezara za vrijeme bivše države zapošljavala 20-30 hiljada radnika i proizvodila dva miliona tona čelika godišnje, a danas Zeničani grcaju u zagađenju, a zagrcne ih i saznanje da su sva tri sistema mjerenja, koja su adekvatno promovisana i izvjesno vrijeme su i radila, trenutno 'nedostupna'.

"Ne znaju šta i koliko ih truje i koliko zapravo ArcelorMittal, kompanija sa 'sumnjivom' poslovnom prošlošću, stvarno zagađuje njihov zrak. Ne znaju ni zašto raste broj kancerogenih oboljenja u Zenici, niti koliko niti od čega, vape za podrškom koje nema niti sa jednog 'nivoa'", dodaje Stević. Stanovnicima Zenice koji žive u blizini željezare svaki dan je isti, jer 365 dana u godini iznad sebe vide tmurno nebo i udišu zagađen zrak.

Broj oboljelih zabrinjavajuće raste

Kompanija ArcelorMittal Zenica započela je građevinske radove na realizaciji projekta oprašivanja u departmentu Visoke peći, a vrijednost projekta iznosi pet miliona eura. Ovaj ekološki projekat bi trebao riješiti problem crvenog praha na livnoj platformi prilikom izljevanja čelika, što je jednako važno kako za uposlenike tako i za građane ovoga grada, a završetak radova planiran je u maju naredne godine.

Liječnici, ekološki aktivisti i građani već godinama alarmiraju javnost zbog porasta broja oboljelih od malignih oboljenja na području Zenice i ZDK, gdje je broj oboljelih u 2011. godini u zabrinjavajućem rastu.

Građani Zenice spas vide u filterima koji se već godinama obećavaju, ali umjesto filtera dobili su radio-terapijski odjel. Tada aktuelni direktor Kantonalne bolnice u Zenici, Ibrahim Šišić, na otvaranju radio-terapijskog odjela Onkologije, istaknuo je da građani Zenice neće morati čekati na usluge u kliničkim centrima koji nisu u mogućnosti da prihvate ogroman broj onkoloških pacijenata koji je evidentan.