{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zeničani više ni ne znaju šta ih i koliko truje, sve više karcinoma

20.11.2012. u 21:31
2
81
Zeničani više ni ne znaju šta ih i koliko truje, sve više karcinoma
2
Otkako je na nivou FBiH donesena uredba kojom je propisano da zagađivač zraka mora plaćati za to, kompanija ArcelorMittal iz Zenice za period od 12 mjeseci koji obuhvata prošlu i ovu godinu platila je iznos od 579.900 KM.
Prema posljednjim mjerenjima sa tri lokacije u Zenici ( Institut, Crkvice i Tetovo) u augustu 2012. godine došlo je do razlike u mjerenjima pomoćnu fiksne mjerne stanice i automatske mobilne mjerne stanice, gdje su mjerenja mobilne mjerne stanice bila duplo manja od podataka sa fiksnih stanica, a prosječna koncentracija za mjesec august, bila je duplo veća od prošlogodišnje, a reagovanje Zeničana o tome da podaci nisu validni, Općina, Kanton i Institut nisu odgovarali.

Tokom 2011. godine ArcelorMittal je u atmosferu ispustio 10.053 tone sumpor dioksida, 2.217 tona azotnog oksida i 1.397 tona prašine, odnosno čvrstih čestica. Međutim, ovo su samo izmjerene vrijednosti tri parametra koje su zabilježene sa 30 kontrolisanih ispusta, dok se ukupno zagađenje uopšte ne zna.

Štetniji u BiH nego u drugim zemljama

Upoređujući podatke o zagađenosti zeničke željezare i drugih kompanija u vlasništvu Arcelor Mittala u drugim zemljama, jasno je da je količina štetnih tvari ispuštena u Zenici mnogo veća. Tačnije, u drugim zemljama, postrojenja ArcelorMittala ispuste sedam puta manje sumpora i tri puta manje prašine, ističu iz Ekoforuma Zenice. Iz Ekoforuma su nedavno radili poređenja rada zeničke željezare od prije 25 godina i sada.

"Na osnovu takvog poređenja obima proizvodnje i kvaliteta zraka u gradu, možemo zaključiti da je ArcelorMittal u 2011. godini u zrak ispustio veću količinu SO2 i prašine po toni proizvoda nego prije rata. Dakle, ne pet puta više od evropskih željezara, kako je prijavljeno i plaćeno, nego 18 puta više, jer zenička željezara očito radi istom tehnologijom kao i prije 25 godina“, ističu iz Eko Foruma Zenica.

U mjesecu maju 2012. godine na tri lokacije od ukupno 12 lokaliteta na području općine Zenica na kojima se vrše mjerenja zagađenosti zemljišta i biljaka teškim metalima, ustanovljeno je da je povećana vrijednost teških metala odnosno olova i kadmija. Mjerenja je naložila Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, a pomoćnik direktora Federalnog zavoda za agropedologiju iz Sarajeva Ejub Trako, tada je i potvrdio ta mjerenja.

Još ima duha uz pogone čeličnog giganta

"Istraživanjem biljnog materijala ustanovljeno je neznatno povećanje kadmija i olova u mrkvi na jednom od 12 lokaliteta. Na sreću, nije utvrđeno zagađenje nijednim organskim polutantom niti pesticidima“, izjavio je Trako. Glavna i odgovorna urednica Radio - televizije Zenica Sanja Stević, ogorčena je s onim čime se susreće 15-tak hiljada stanovnika mjesta Tetovo.

"Naselje sa oko 15.000 stanovnika smješteno je neposredno uz pogone čeličnog giganta, ali još imaju duha. Međutim, predugo su suočeni sa saznanjem da je njima i njihovoj djeci živjeti uz fabričke kapije i deponiju metalurškog otpada, uz stalni miris sumpora, prašnjavu odjeću i buku iz zeničke željezare", ističe Stević.

Naša sagovornica dodaje da je željezara za vrijeme bivše države zapošljavala 20-30 hiljada radnika i proizvodila dva miliona tona čelika godišnje, a danas Zeničani grcaju u zagađenju, a zagrcne ih i saznanje da su sva tri sistema mjerenja, koja su adekvatno promovisana i izvjesno vrijeme su i radila, trenutno 'nedostupna'.

"Ne znaju šta i koliko ih truje i koliko zapravo ArcelorMittal, kompanija sa 'sumnjivom' poslovnom prošlošću, stvarno zagađuje njihov zrak. Ne znaju ni zašto raste broj kancerogenih oboljenja u Zenici, niti koliko niti od čega, vape za podrškom koje nema niti sa jednog 'nivoa'", dodaje Stević. Stanovnicima Zenice koji žive u blizini željezare svaki dan je isti, jer 365 dana u godini iznad sebe vide tmurno nebo i udišu zagađen zrak.

Broj oboljelih zabrinjavajuće raste

Kompanija ArcelorMittal Zenica započela je građevinske radove na realizaciji projekta oprašivanja u departmentu Visoke peći, a vrijednost projekta iznosi pet miliona eura. Ovaj ekološki projekat bi trebao riješiti problem crvenog praha na livnoj platformi prilikom izljevanja čelika, što je jednako važno kako za uposlenike tako i za građane ovoga grada, a završetak radova planiran je u maju naredne godine.

Liječnici, ekološki aktivisti i građani već godinama alarmiraju javnost zbog porasta broja oboljelih od malignih oboljenja na području Zenice i ZDK, gdje je broj oboljelih u 2011. godini u zabrinjavajućem rastu.

Građani Zenice spas vide u filterima koji se već godinama obećavaju, ali umjesto filtera dobili su radio-terapijski odjel. Tada aktuelni direktor Kantonalne bolnice u Zenici, Ibrahim Šišić, na otvaranju radio-terapijskog odjela Onkologije, istaknuo je da građani Zenice neće morati čekati na usluge u kliničkim centrima koji nisu u mogućnosti da prihvate ogroman broj onkoloških pacijenata koji je evidentan.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: