Slučaj Pazarići
175

Zeničani vezanih ruku poručili: Stop modernom ropstvu

E. M.
Građani Zenice povodom dešavanja u Zavodu u Pazariću okupili su se danas u centru grada gdje su održali mirni skup simboličnog naziva "00:00" - ponoć što označava mrak u kojem se nalazi bosanskohercegovačko društvo.

Skup je organizovan na inicijativu Adilhajde Sivac i uz podršku Facebook grupe "Tako to žene rade", a današnjim učesnicima šetnje priključili su se i članovi omladinskog udruženja "Naša djeca".

"Nakon šokantnih fotografija istraživala sam i čitala. Vidjela sam da Zenica šuti, da niko ništa ne poduzima. S radnog mjesta sam ustala i otišla najavila ovaj događaj u MUP-u. Ovo je zaista nešto što je prestrašno i ovo se više ne može ni gledati. Današnjim protestom dat ću posebnu poruku za krivični postupak", kazala je Sivac.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Dodala je da je zadovoljna odzivom, ali da bi bilo i više ljudi koji zbog politike i drugih razloga vjerovatno nisu smjeli doći.

"Snaga javnosti i običnog građanina je dovela da dođe do smjene direktora i NO. Istražila sam finansijske malverzacije, istraga je tek počela, znam kako se vode postupci, završavaju se vještačenja i biraju se podobni vještaci. Želimo transparentnu i jasnu istragu. Smjena nije ništa, da su imali savjesnosti sami bi dali ostavke", dodaje Sivac.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Adna Kepeš, u ime udruženja Naša djeca je kazala da se moderno ropstvo ne treba dešavati nigdje i nikada više.

"Danas smo trebali obilježiti Dan djeteta s našim parlamentarcima, ali zbog svih dešavanja u posljednjih nekoliko dana i vijest iz Pazarića koja je potresla cijelu BiH, odgodili smo naše aktivnosti. Ove stvari ne treba da se dešavaju, a slike koje su obišle cijeli svijet nikada više ne treba da se ponove ikada više, bilo gdje", izjavila je Kepeš te dodala da djeca trebaju biti ispred svega.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Okupljeni su na transparentima poslali poruke da su štićenici Pazarića zarobljeni u vremenu, da vaspitači ne poznaju medicinske metode te da djeca moraju biti prije svega. Mišljenja su da je vlast u slučaju Pazarića zakazala te da su njihove reakcije uslijedile prekasno kada su djeca pretrpjela veliku traumu.